Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny és Szegedi Tudós Akadémia

2015-11-10

2015. november 5-7. között részt vehettünk a Szegedi Tudományegyetem által szervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, valamint a Szegedi Tudós Akadémia programjain.


A döntős csapat Szent-Györgyi Albert szobránál

A verseny első, számítógépes fordulóján csapatunk (Ember Orsolya - 12.b, Lengyel Mercédesz - 12.a, Majercsik Bence - 11.a) elegendő pontot szerzett ahhoz, hogy a legjobb csapatok közé kerüljünk, így részt vehettünk a szóbeli döntőn. A döntőben biológiából, kémiából, fizikából és Szent-Györgyi Albert életrajzának ismeretéből mérhettük össze tudásunkat a többi csapatéval. Végül megosztott 5. helyezést értünk el, aminek nagyon örültünk.

A Szegedi Tudós Akadémia keretein belül lehetőségünk nyílt arra, hogy meghallgassuk Eric Wieschaus Nobel-díjas fejlődésgenetikus, valamint Gertrud Schüpbach molekuláris biológus előadását. Felejthetetlen élmény volt mindannyiunk számára, hogy ilyen neves kutatókkal találkoztunk.


Eric Wieschaus Nobel-díjas fejlődésgenetikussal a gálavacsora után

A számos izgalmas előadás mellett laborlátogatáson is részt vehettünk: bepillanthattunk a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának laboratóriumaiba, ahol kutatók meséltek az intézetről, az ott folyó kutatásokról, az általuk használt legfejlettebb műszerekről.

Szeretnénk megköszönni Borosné Szlávik Mária tanárnőnek, hogy felkészített a versenyre és elkísért minket Szegedre, hogy részt vehessünk a programokon, óriási élmény volt számunkra!

Ember Orsolya, 12.b

#biológia #kémia #versenyek