Ilan Mor látogatása a gimnáziumunkban

2015-11-25

2015. november 17-én abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy elfogadta meghívásunkat, és iskolánkba látogatott Izrael budapesti nagykövete, Ilan Mor úr. Józsa Piroska és Szabolcsi Csenge kalauzolta a gimnáziumunkban az excellenciás urat. Angol-héber-magyar nyelvű kis műsorral és a zene hangjaival készültünk a fogadására. A 12. a osztály diákjai: Rimóczi Sára és Gyöngy Levente a magyar hazához való hűség legszebb versét, Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét idézték meg magyarul és angolul, majd Pogány Regina és Rezes Dániel a Hatikváht héber és magyar nyelven, mely a zsidó nép kétezer éves álmáról és reményéről szól, hogy saját államukban élhessenek Izrael földjén. Gál Patrik és Török Sámuel kürtön és csellón egy Loeillet szonátát adtak elő. A programot Mochnács Fanni és Hargitai Tamás vezette.

A nagykövet úr a modern Izraelről tartott angol nyelvű előadást, melyet több mint száz, történelem iránt érdeklődő diák hallgatott figyelemmel iskolánk könyvtárában.  Beszélt hazája kialakulásáról, vallási, etnikai, kulturális sokszínűségéről. Megtudhattuk, hogy a minden oldalról fenyegetett kis országot a szellemi tőke tette naggyá. Külön kitért arra, milyen kapcsolatok fűzik össze a két országot. Invitált bennünket a hazájába, ahol a több ezer éves történelem, a modernitás és az innováció szellemiségével ötvöződik.

Ajándékokkal is készültünk, többek között egy albumot nyújtottunk át a nagykövet úrnak, mely a Holokauszt Emlékközpont pályázatára alkotott legszebb posztereket tartalmazta; a művészeti versenyre Tóth Lajos tanár úr segítségével készültek fel a diákok. Ilan Mor gratulált az iskolában folyó munkánkhoz és eredményeinkhez. A tolmácsolásban Kormosné Dózsa Erzsébet, Boros Ildikó, dr. Valyon Eszter és Bódor Mária tanárnők segítettek, a programot Baráth Márta tanárnő szervezte.

#Rendezvények