Nobel-díjas tudóssal találkoztunk

2016-09-16

Az előző tanévben osztályunkból többen indultunk biológiaversenyeken, szimpóziumokon. Jutalmul 2016 májusában szaktanárunk elvitt minket a Szegedi Tudós Akadémia kétnapos rendezvényére, a VII. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozójára. A rendezvényt a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány indította útnak.

A kellemes vonatozás után gyalog indultunk a Novotel Hotelig, ahol regisztráltunk, megkaptuk a szükséges információkat, elfoglaltuk szállásunkat. A szakmai programig maradt még néhány óránk városnézésre is.

Ebéd után Bert Sakmann Nobel-díjas fiziológus angol nyelvű előadását hallhattuk a sejtek közötti ioncsatornákról, amelyek felfedezéséért kapta a díjat 1991-ben, Erwin Neherrel megosztva. Bert Sakmannról bővebb információt a http://www.nobel-szeged.hu/index.php/nobel-dij/szegeden-jart-nobel-dijasok#BertSakmann oldalon találtok.

Sakmann prezentációját több, egyetemisták által tartott előadás követte, ugyancsak angolul. A színvonalas demonstrációk mind-mind különböző fiziológiai témákat, problémákat, valamint felfedezéseket vetettek fel, mutattak be. A részletes program itt található.
Az előadásokat követően ismét kaptunk egy kis szabadidőt, hogy előkészülhessünk Tisza Hotelben rendezett gálavacsorára. Itt megköszönték Bert Sakmann-nak, hogy elfogadta a meghívást, valamint az összes támogatónak, akik megvalósították ezt a programot, miközben élvezhettük a Vivat Bacchus együttes műsorát.

Másnap reggeli után laborgyakorlatra mentünk a Radnóti Gimnáziumba (igazgatója Gál Béla, iskolánk egykori diákja, jelenlegi biológia tankönyvünk szerzője). A laborban tejminták fehérjetartalmát határoztuk meg spektrofotometriás módszerrel.

A gyakorlat után indultunk vissza a Novotel Hotelba Bert Sakmann újabb prezentációjára, amely a Nobel-díjas program jövőjéről és a szervezők elképzeléseiről szólt. A Szegedi Tudós Akadémia - melynek képzési igazgatója Bert Sakmann - egy multigenerációs tehetséggondozó iskola, s legfőbb célja, hogy a tehetséges fiatalok Magyarországon maradjanak. Ezt ösztöndíjjal, mentorok közreműködésével és sok-sok kapcsolatépítési lehetőséggel valósítja meg.

Nagyon köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a színvonalas kétnapos programnak, amely az élmények mellett komoly segítséget jelent továbbtanulásunk tervezésében is.

Idén ősszel a Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel egy időben rendezik a VIII. Nobel díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóját, így a versenyzőknek hasonló élményekben lehet részük. Érdemes jelentkeznetek!


Gálavacsora a szegedi Tisza Szállóban:
Bert Sakmann, Vöröslakos Balázs,
Kiss Áron, Borosné Szlávik Mária, Lesták Fanni,Csányi Boglárka, Tóth Marcell

Kiss Áron 11.a

Még több információ:

#biológia #versenyek #eredmények