IX. Középiskolai Élettudományi Kutatótábor

2016-09-22

A tizedikes tanév végén nagy örömmel értesültünk arról, hogy 2016. június 2-a és 8-a között részt vehetünk a középiskolásoknak rendezett szegedi élettudományi kutatótáborban. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatóival számos előadáson vettünk részt, és több szabadidős programot töltöttünk el együtt.

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja meghatározó intézmény sok nemzetközileg elismert élettudományi kutatás számára Magyarországon. Az SzBK-t 1973-ban alapították, melynek négy intézetében (Biofizikai, Biokémiai, Genetikai, Növénybiológiai Intézet) a kutatók rangos nemzetközi tudományos körökben is elismert munkát folytatnak. Tudományos kutatásaik eredményei, melyek mind az SzBK kutatóinak munkásságát dicsérik, gyakran visszaköszönnek a hétköznapokban is. A kutatott témák a molekuláris és sejtbiológia számos területét ölelik fel, s a baktériumok ipari hasznosításától a termesztett növények irányított nemesítésén át az emberi egészség és a környezetvédelem kérdéséig terjednek.

Az SzBK Kutatói tudományos munkájuk mellett fontosnak tartják a szemléletformálást és a tudásuk átadását is. Ennek köszönhetően ismerkedhettünk meg mi is velük és munkásságukkal. Számunkra nagy élmény volt, hogy Európa-szerte elismert tudományos szakemberekkel beszélgethettünk személyesen, és szabadidőnket közösen, tartalmasan, új élményekkel gazdagodva tölthettük.

Mi a KÉK tábor segítségével látogattunk el Szegedre. A tábor a Straub Örökség Alapítvány támogatásával valósult meg. Az alapítvány célja: a biológia különböző területein végzett kutatások támogatása. Az alapítvány évről évre megszervezi a Középiskolás Élettudományi Kutatótábort, amely lehetőséget kínál az anyaországi fiatalokon kívül a határon túli középiskolásoknak is az MTA Szegedi Biológiai Központjában és a Szegedi Tudományegyetemen folyó munka megismerésére. A tábor elsősorban szakmai, de szabadidős programokat is nyújt. Főleg a biológia és a kémia iránt érdeklődők számára, azaz olyanoknak, akik szeretnének megismerkedni a jelenkori élettudományi kutatásokkal, illetve betekinteni egy kutató intézet életébe és az egyetemen folyó kutató munkába.

A tábor napi programja általában előadások hallgatásából és délutáni bemutatókból vagy gyakorlatokból állt, de ezeken kívül kötetlen programokon is részt vettünk. Hétköznap reggel 9 órakor kezdődtek a neves kutatók, orvosok, a Szegedi Tudományegyetem tanárai által tartott előadások. Nagyon érdekes témákkal találkozhattunk a biokémián, genetikán, biofizikán, növénybiológián és az orvosi biológián belül, többször bepillantást engedtek az éppen folyó, aktuális kutatásaikba is.

13 óráig négy 50-55 perces előadásunk volt hosszabb-rövidebb szünetekkel. Ezek után az SzBK-ban megebédeltünk, majd 14 órától kezdődtek a délutáni programok egészen este 6 óráig. Mindig ezeket vártuk a legjobban, mert ilyenkor kísérletezhettünk. A biológia számos terén kipróbálhattuk magunkat. Készítettünk regenerálódó dohánynövényt, bacilus-DNS-t bontottunk, vékonyréteg kromatográfiát és kromatográfiai színsort állítottunk össze, valamint baktériumot tenyésztettünk. Kipróbálhattuk, hogyan működik egy tömeg spektrométer vagy egy konfokális mikroszkóp, és megnéztük a laborállatok helyét is. Vacsora után este 10 óráig mindenkinek szabad kimenője volt, kedvünkre szórakozhattunk Szeged belvárosában. A hétvégén sem unatkoztunk. Szombaton meglátogattuk a Szegedi Vadasparkot, vasárnap Ópusztaszeren kirándultunk, íjászkodtunk, és egy lovasbemutatón is részt vettünk. Mindkét nap bőven volt szabadidőnk is, hiszen a programok csak ebédig tartottak, utána mindenki mehetett a saját dolgára. A második hétfő délután elvittek a szegedi füvészkertbe is. Itt megcsodáltuk a japánkertet, az arborétumi részt és a lepkeházat. Utolsó közös esténken hatalmas búcsúvacsorát tartottunk, amelyen a legtöbb, előadást tartó kutató, orvos és tanár is részt vett. Estefelé a vacsora már inkább bulivá változott. Az összes résztvevő gyerekkel együtt énekeltünk, táncoltunk, beszélgettünk, még egyszer utoljára jól éreztük magunkat, próbálva nem gondolni a másnapi búcsúra.

A tábor szervezői fontosnak találták, hogy bemutassák számunkra Szeged városának épített kultúrtörténeti értékeit is. Városnéző túrákra indultunk: meglátogattuk a szegedi Dómot, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, a Hősök kapuját, mely az I. világháborúban elesetteknek állít emléket, valamint megnéztük az egyetem Természettudományi és Informatikai Karának, illetve a Zeneművészeti Karnak az épületeit.

A két hét alatt egymás megismerését elősegítő szabadidős, rekreációs programokban is részt vettünk, melyekhez gyakran a kutatók is csatlakoztak. Fürödtünk a Tiszában, strandröplabdáztunk, szabadidős sportokat űztünk, az Anna-fürdőbe éjszakai fürdőzésre mentünk. A Szegeden szövődött barátságokat továbbá is fenn szeretnénk tartani. A nyáron a tábor után még többször is találkoztunk.

Jó szívvel ajánljuk a biológiával komolyan foglalkozóknak, hogy jövőre jelentkezzenek ebbe a táborba.

Bozóki Anna és Pintér Boglárka
11.a osztály

#biológia