Verseghy Ferenc Gimnázium - 5000 Szolnok, Tisza park 1.

VR Dungeon

2017-06-01

Szabó Zsombor, iskolánk 11. b osztályos tanulója, januárban Zürichbe látogatott, ahol svájci barátjával saját fejlesztésű, virtuális valóságot felhasználó logikai játékát, a VR Dungeont mutatta be. Ennek kapcsán beszélgettem Zsomborral:

Riporter: Mikor kezdtél el érdeklődni az informatika iránt?

Zsombor:Már általános iskolában is érdekelt az informatika. Szerettem videojátékokkal játszani, így megfordult a fejemben a videojáték-készítés gondolata. El is kezdtem keresgélni ebben a témában. Először kisebb játékokat terveztem, majd szépen lassan eljutottam a VR Dungeonhöz.

Riporter: Mikor döntöttetek úgy, hogy belevágtok a játék elkészítésébe?

Zsombor: Szeptemberben egyik osztálytársam segítségével eljutottam Linzbe, ahol részt vettünk egy technológiai fesztiválon. Ott ismerkedtem meg Jeremias Baurral, akivel később közösen alkottuk meg a videojátékot. A helyszínen volt egy VR készülék, melyet kipróbálhattunk, és nagyon tetszett, mondhatni rabul ejtett. Ezután el is kezdtünk dolgozni egy játékon, már megvolt az alapötlete a VR Dungeönnek, de akkor még nem volt időnk kidolgozni. Először csak az alapokat fektettük le, majd ezt a látogatókkal kipróbáltattuk, építő jellegű visszajelzéseiknek köszönhetően pedig hamarosan elkészült a játék.

Riporter: Nehéz volt a közös munka, tekintve, hogy Jeremias a verseny után Svájcba utazott, te pedig Magyarországra tértél haza?

Zsombor: Viszonylag minden simán ment. Skype-on, angolul tartottuk a kapcsolatot.

Riporter: Miért ajánlod ezt a játékot?

Zsombor: A játéknak az az alapja, hogy van két játékos. Az egyik egy speciális sisakot visel, amelyben van egy képernyő, ezáltal a játékos virtuális valóságba kerül, virtuális helyszínt lát. Persze amint az útjába kerülne valami a szobában, például egy szék, a játék jelez, így nem megy neki semminek. A másik játékos telefonos applikációt használ, ennek segítségével küldi az információkat az elsőnek. Egyik sem látja azt, amit a másik, de mindkét fél információira szükség van ahhoz, hogy megoldják a feladatokat. Muszáj egymással kommunikálniuk, ezáltal a játék a kommunikációs készséget fejleszti, emellett pedig szórakoztató is. Szerintem nagyon jó csapatépítő játék.

Riporter: Mesélnél a zürichi versenyről? Hogyan jutottatok el a versenyre, és mennyi időt töltöttetek ott?

Zsombor: Valójában azt is inkább fesztiválnak mondanám. Volt egy fő kiállítási terület, ahol a „nevesebb” játékok voltak kiállítva, és volt egy kisebb terület is, a VR-nak szentelve. Jeremias úgy jutott ide be, hogy egy svájci informatikaversenyen jó eredményt ért el, és megbeszélte a szervezőkkel, hogy mivel van egy VR-szekció, bemutathatnánk-e a közös játékunkat. A szervezők beleegyeztek, és így jutottam ki én is. Három napot és két éjszakát töltöttem a versenyen.

Riporter: Mennyi időt vett igénybe a játék megalkotása?

Zsombor: Nagyjából szeptembertől decemberig dolgoztunk rajta. December másodikán adtuk ki.

Riporter: Mennyi időt töltesz az informatika világában?

Zsombor: Túl sokat. Még annál is többet. Ez az első számú hobbim. Például szeretek animációs rövidfilmeket készíteni. Nagyon sok lehetőség rejlik az informatikában, ezért tudok vele ilyen sok időt tölteni.

Riporter: Ezzel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Zsombor: Igen. Az ELTE programozó informatikus szakára szeretnék menni.

Riporter: Szereztél a játék készítése során új tapasztalatokat, esetleg barátokat?

Zsombor: Tapasztalatot, azt rengeteget. Zürichben volt egy standunk, ahol ki volt állítva a játék. Az emberek jöttek-mentek, és mindenkinek el kellett magyarázni, hogyan is működik ez az egész. Nagyon érdekes volt, hiszen láthattuk azok reakcióit, akik még sohasem látták ezt a játékot, vagy hallottak róla. Figyeltem rá, hogy hogyan tudom még egyszerűbben, egyértelműbben elmagyarázni a látogatóknak. Rengeteg nagyon jó kiállított játékot láttam, és a játékfejlesztők kisebb előadásokat is tartottak.

Riporter: Terveztek még videojátékokat közösen, esetleg te egyedül? Esetleg más irányban próbálod ki magad?

Zsombor: Játékokat továbbra is szeretnék készíteni, méghozzá Jeremiasszal. Szerintem nagyon jól működik ez a csapat. Úgyhogy szerintem semmi akadálya az újabb közös munkának.

Riporter: Milyen témára gondoltatok ezúttal?

Zsombor: A VR-ban szeretnénk maradni. Nagyon széleskörű ötleteink vannak, de még semmi nem konkretizálódott. A logikai játékok vonalát szeretnénk erősíteni.

Riporter: Mesélnél arról, hogyan kell elképzelni a VR-t, illetve hogyan működik?

Zsombor: Tulajdonképpen ez egy sisak, amit felteszel a fejedre. Van benne egy kis képernyő, ezáltal úgy látod, mintha a szobád helyett a virtuális világban lennél, követi a mozgásodat. Úgy mozogsz a videojátékban is, ahogyan a valóságban. Kapsz kettő kontrollert a kezedbe, így a kezeid mozgását is követi. Az egyik kedvencem a 3D-s festés.

Riporter: Gondolod, hogy a VR-nak nagy jövője van?

Zsombor: Úgy gondolom, hogy igen. Nagyon máshogy működik, mint a hagyományos játékok. Szerintem komoly piaca van, és a jövőben még nagyon sok mindenre fogják használni, például 3D-tervezésre vagy mérnöki munkára. Én ebben látom a jövőt, egyelőre. Aztán majd meglátjuk, mi lesz.

Riporter: Köszönöm szépen!

Zsombor: Én köszönöm!

Készítette: Baranyi Fruzsina, 11.d