Magyar kéznyomok Ibér-Amerikában

2018-01-15

2017.december 8.-án iskolánk 2 csapattal vett részt az Országház Felsőházi üléstermében megrendezésre került „ Magyar kéznyomok Ibér- Amerikában” című országos konferencián, melyre meghívást kaptak a spanyol és portugál ajkú országok hazánkba akkreditált nagykövetei és tiszteletbeli konzuljai is.

A középiskolás fiatalok 4 fős csoportokban mutatták be a latin-amerikai országokba, Spanyolországba vagy Portugáliába került honfitársaink ottani kiemelkedő munkásságát színes képanyagokkal, számítógépes animációkkal illusztrálva. A csapatokat iskolánk spanyoltanárai, Simon Nóra és Dr. Valyon Eszter készítették fel a szereplésre. A rangos eseményen a diákok előadásai mellett felszólaltak a spanyol és portugál külkapcsolatokkal rendelkező egyetemek képviselői, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárai és az Országgyűlés dél-amerikai kapcsolatokért felelős képviselői. Az előadások között egy hazánkban tanuló chilei zeneakadémiai hallgató cimbalomjátéka szórakoztatta a megjelenteket.

A Verseghy Ferenc Gimnázium 2 csapata Kubát és Perut választotta. A felkészült fiatalok külön dicséretben részesültek átgondolt, látványos és kívülről elmondott előadásukért, valamint az ötletes perui jelmezekért.

A kubai nagykövet asszony és a perui konzulátus képviselője kis ajándékkal kedveskedett tanulóinknak és felkészítő tanáraiknak az előadásuk után. A meghívott nagyköveteket és a konferencia résztvevőit az Országgyűlés elnöke, Dr. Kövér László látta vendégül egy állófogadáson. Diákjaink egy szép emléklappal és rengeteg élménnyel tértek haza az Országházból.

Köszönhetően a kialakult jó kapcsolatnak, Kuba magyarországi nagykövete, Alicia Corredera Morales asszony január 31.-én megtiszteli látogatásával iskolánkat.