A Verseghyből Etiópiába

2018-02-18

2017. december 20-án még tanított, másnap már úton volt Etiópia felé Bodor Tibor, iskolánk biológia-földrajz szakos tanára. Emlékexpedíción vett részt. Az expedíció tagjai emléktáblát helyeztek el az Erta Ale vulkánnál a Szegedi Tudományegyetem két egykori munkatársának, Szabad Gábor kutatóorvosnak és Fábián Tamás geográfusnak az emlékére, akik fegyveres támadás során vesztették életüket 2012-ben.

Útjuk során igyekeztek minél többet megismerni Etiópia földrajzi értékeiből. Jártak 4300 m magasan a Simien-hegységben. Megcsodálták annak változatos felszíni formáit, növény- és állatvilágát. Néhány nappal később már a Danakil-mélyföldön, 130 méterrel a tengerszint alatt tanulmányozták a sós sivatag képződményeit, sóhegyeket, sópoligonokat, Dalol egyedülálló kénes kigőzölgéseit, színpompás tavait.

Az utazás legizgalmasabb állomása a jelenleg nagyon aktív Erta Ale vulkán volt. Éjszakai túrájuk során jutottak el a kráter peremére, ahol Földünk egyik legnagyobb lávatavát tanulmányozták.

Meglátogattak több nemzeti parkot és világörökségi helyszínt, majd január első hétvégéjén (!) a kopt karácsony ünneplését csodálhatták meg Lalibelában.

Útjuk végén, Addisz-Abebában az emlékexpedíció tagjai Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző táblát adtak át a Magyar Nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

A csapat tagjai voltak: Dr. Szilassi Péter docens (SZTE), a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke, Gruber László, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára, a Szegedi Tudományegyetem Mesteroktatója,Novák Kovács Zsolt, a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium földrajz-történelem szakos középiskolai tanára.

Az Etiópia – Erta Ale Emlékexpedíció megvalósulását Magyarország Kormánya (Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság) és a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány támogatták.

Az expedíció főbb részletei és látnivalói:

A repülő késő este érkezett a főváros, Addisz-Abeba 2334 méterrel a tenger szintje fölött lévő repülőterére. A következő nap a várossal való ismerkedéssel telt. Felkeresték a Mercatót, Afrika egyik legnagyobb piacát, ahol naponta körülbelül százezer látogató is megfordul. A különböző terméktípusokat más-más utcákban árulják. (A fényképezőgépnek itt nem igazán örültek, a képek egy része titokban készült.)

Az Etióp Nemzeti Múzeumban láthatták Lucyt, ezt a 3,2 millió éves kistermetű emberelődöt (Australopithecus afarensis), illetve a maradványai alapján rekonstruált csontvázat.


Lucy maradványok alapján rekonstruált váza és Dr. Szilassi Péter

Az Abijatta-Shalla Nemzeti Parkban a szavanna élővilágával ismerkedtek, és a krátertavak flamingóit is fényképezték.


Grant-gazella


Árnyékban hűsölő nőstény strucc


Rózsás flamingók


Rózsás flamingók (a megszámlálás elmaradt…)

Az expedíció tagjai a dorzék elefánt formájú házainak titkát is megismerték. A különleges forma oka: úgy tartják, valamikor az elefántokkal éltek együtt. Azért építik a házaikat nagyon magasra, mert a termeszek alulról folyamatosan pusztítják a bambuszból készült építményt, így az egyre alacsonyabb lesz. Itt lehetőségük volt annak a megismerésére, hogy hogyan készítik a hamis banán leveléből a kenyeret, amit aztán a kutatók meg is kóstolhattak, ahogyan az araki nevű italukat is.


Dorze ház

A Chamo-tavon a magyar tudósok nílusi krokodilokat fényképezhettek.


Nílusi krokodil

Itt értette meg a csapat, miért tartják olyan veszélyesnek a békésnek tűnő, növényevő vízilovakat. Látták, milyen magasra ki tudnak „ugrani” a vízből. Szerencsére akkor történt mindez, amikor a csónakjuk már jóval túlhaladt a kritikus ponton.

Lehetőséget kaptak egy krokodilfarm megtekintésére is, ahol hatéves korukig nevelik a krokodilokat, hogy aztán bőrüket és húsuk egy részét exportálják (a többit a társaik kapják).


Fiatal, öt-hatéves krokodilok.

Az utazók itt láthatták „New York City”-t is. Olyan vidék ez, amely a csapadék eróziós hatására létrejött, különleges, felhőkarcolókra emlékeztető formákból áll.


„New York City”


„New York City”

A konso törzsnek a világörökség részét képező települését is meglátogatták, bepillanthattak a törzs tagjainak életébe.


Konso nők

Sok természeti látnivalót, különlegességet tartogatott a Simien-hegység. Az éjszakát 3625 méteres magasságban felállított sátrakban töltötték, ahol hajnalra -3oC-ra hűlt a levegő hőmérséklete.


Naplemente a Simien-hegységben


Naplemente a Simien-hegységben

Az évmilliókkal ezelőtt szétterült lávát erózió szabdalta fel, s mély kanyonokkal tarkított változatos tájat hozott létre. A változatos felszín és a hatalmas szintkülönbségek mellett a környék különleges élővilága is hozzájárult ahhoz, hogy világörökségi helyszínné nyilvánítsák. Csak itt él az abesszin kőszáli kecske. További ritka fajok a dzseláda pávián és a veszélyeztetett etióp farkas.


Abesszin kőszáli kecske. A fénykép a túra legmagasabb pontján, 4300m magasan készült

A száraz évszakban fűfélékkel táplálkoznak a dzseláda páviánok, akik egyáltalán nem zavartatták magukat a kíváncsi turisták jelenléte miatt, táplálkoztak, kurkásztak, a fiatal egyedek pedig játszottak.


Páviánok


Páviánok


Páviánok


Etióp farkas

Az expedíció tagjai ezután eljutottak az építészeti emlékei miatt világörökségi helyszínné nyilvánított Akszumba, ahol a hatalmas kőoszlopokon, a sztéléken kívül megtekinthették azt a kápolnát is, ahol az etióp ortodox egyház tanítása szerint a Tízparancsolat tábláit tartalmazó frigyládát őrzi egy szerzetes. Ide a turisták sajnos nem léphetnek be.


Sztélék


A frigyládát rejtő kápolna.

Megcsodálhatták a találóan „etióp Arizoná”-nak nevezett sziklákat.


Etióp Arizona

A Danakil-mélyföld a kontinens legmélyebben fekvő területe, helyenként 130 méterrel van alacsonyabban a tenger szintjénél. A naplementét az Assal-tó partján csodálhatta meg a csoport.


Teliholdas naplemente az Assal-tónál


Sószállító tevekaravánok naplementekor az Assal-tónál

A sópoligonok, sóhegyek és Dallol környékén a kénes kigőzölgések miatt változatos színekben pompázó táj elkápráztatta az utazókat.


Sópoligonok


Sóhegyek


Beszakadt sóréteg alatti víz

A sóbányászok még hagyományos technológiával dolgoznak, és tevekaravánokkal szállítják el a kibányászott sót.


Sóbányászat


Kénes kigőzölgés következménye


Kénes kigőzölgés következménye

A küldöttek izgalommal várták az aktív Erta-Ale vulkán látványát. Először úgy tűnt, hogy pont az aktivitása akadályozza a láva tanulmányozását, hiszen este a sűrű füst miatt alig lehetett belátni a kráterbe, és a fojtogató gázok miatt el is kellett hagyni a kráter peremét. Hajnalban viszont páratlan látványban volt részük az utazóknak.


Az Erta-Alénál


Az izzó, áramló láva


Az izzó, áramló láva

A kráterhez vezető út mellett helyezték el az emléktáblát.


A csapat az emléktábla elhelyezése után.

Az utazás végén együtt ünnepelhették a kopt karácsonyt a helybeliekkel. A világörökségi helyszínre, Lalibela településre ilyenkor százezernél is több zarándok érkezik. Érdekes látványt nyújtott a hagyományos ruházatú zarándokok tömege. A szerzetesek éjjeli éneke felejthetetlen.


A Szent György templom


Zarándokok

Az utazásról tájékozódhatsz még az alábbi linkeken:
http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=47257

http://www.szolnoktv.hu/musorok/elix-ir/?article_hid=47980
(15 perc 15másodperc után)

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-elmenyekkel-tert-haza-etiopiabol-szolnoki-tanar-galeria-980019/

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2018-januar/emlekexpedicio-6-evvel

http://www.turistamagazin.hu/emlekexpedicio-etiopaban-a-hat-evvel-ezelotti-tragedia-helyszinen.html

https://www.szoljon.hu/orszag-vilag/expedicioval-emlekeztek-2012-es-etiopiai-merenylet-magyar-aldozataira-965441/

https://www.sztealmamater.hu/contents/utazas-a-pokol-kapujahoz-avagy-az-ezerarcu-etiopia

#Földrajz