„Vörös terrorból a vörös szőnyegre”

2018-03-04

Február 19-én reggel nagy izgalom érződött a suli levegőjében, ezen belül is leginkább a földszint 3-as terem környékén, mely a 12. d osztály „otthona”. Ez volt az a nap, mikor az osztály délután filmvetítésre mehetett a Tisza moziba. A 12. d történelem faktosai Baráth Márta tanárnő vezetésével indultak egy többfordulós online csapatversenyben, melynek fő témája a Gulág és az oda elhurcolt magyarok története volt. A diákok sikerrel vették az akadályokat, és az előkelő második helyezést szerezték meg az országos versenyen. Mindenki nagyon boldog volt, hiszen ez azt jelentette, hogy iskolánk volt diákja, Szász Attila ismét Szolnokra látogat, hogy bemutassa új filmjét a dobogós csapatnak.

A rendező urat elkísérte Köbli Norbert forgatókönyvíró és Csányi Sándor színész is, aki a film egyik főszerepét játszotta. Az Örök tél című film vetítése 13:00-kor kezdődött a moziban, majd egy közönségtalálkozó következett, ahol a művész urak köszöntése után a jelenlévők feltehették kérdéseiket az alkotással kapcsolatban.

A program végeztével a vendégek dedikálták a győztes csapatnak ajándékozott könyveket, melyben a film alapjául szolgáló novella olvasható három nyelven, és a forgatásról készült képeket is tartalmaz. Az esemény tanár és diák számára is egyaránt nagy élmény volt, hiszen egy kiváló alkotást nézhettek végig, majd pedig három nagyszerű személyiséggel volt lehetőség beszélgetni. A rendező úr nem mulasztotta el üdvözölni régi tanárait, a tőle megszokott kedvességgel, és a diákokat is hamar sikerült megnyernie közvetlenségével. Mindenki érezte, hogy „egy igazi verseghyssel” találkozott.

Végezetül pedig egy résztvevő diák gondolatai:

A vetítés egy igazi interaktív történelemóra volt. A minden tekintetben egyedülálló és hiánypótló alkotás mindnyájunkhoz közelebb hozta azt a világot, melyről a történelemkönyv lapjain olvashatunk. Azt hiszem, a film végére sokan meghatódtunk és belegondoltunk abba, hogy ezeket a borzalmak a mi nagyszüleink és dédszüleink fiatalkorában történtek, és akár ők is részesei lehettek azoknak. Fantasztikus élmény volt számomra a közönségtalálkozó is, melyen a mindnyájunk által csodált művészek baráti közvetlenséggel beszéltek velünk. Az Örök tél című film fagyos tájai ezentúl szívmelengető emlékeket fognak felidézni bennünk. Remélem, ez az alkotás elnyeri majd a hazai és nemzetközi közönség tetszését is. Jó lenne, ha Nyugat - Európa is megismerné a történelem ezen részét. Szász Attilát pedig szívesen látnám a következő Oscar - gálán. Őszintén remélem, nagy sikere lesz ezzel a filmjével is.

Csizmadia Martin 12.d