Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny

2018-04-04

OKPV – avagy hogyan találkozz a tankönyvíróddal?

Kedves diáktársaim, bizonyára ti is láttátok azt a plakátot a lépcsőfordulóban, mely Bonaparte Napóleon képével hívta fel a figyelmet arra, hogy vegyünk részt az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen. A megmérettetésen két osztálytársammal és barátommal, Gyuricza Petrával és Okolicsányi Ádámmal indultam.

Az egész kalandunk a télen kezdődött, amikor a felhívás után – az ajándék pizza reményében – regisztráltunk a versenyre. Elsőként két online fordulón kellett továbbjutni, melyekben Hannibál és Kossuth Lajos helyzetét értékeltük.

Sikerrel vettük az akadályokat, és bejutottunk a regionális döntőbe, ahol 7 csapattal vethettük össze tudásunkat. A döntő a Budapest Bank békéscsabai központjában került megrendezésre, ahol egy esettanulmányban (ppt.) kellett elemezni Napóleon helyzetét 1807-ben, és megoldást kínálni a császárnak. Itt harmadik helyezést értünk el, mellyel egyenes ágon az országos döntőbe kerültünk.

A döntőt 2018. március 23-án rendezték meg a Gödöllői Grassalkovich Kastélyban, ahová az ország 24 legjobb csapata volt hivatalos. A regionális döntőhöz hasonlóan 72 óra állt rendelkezésünkre az esettanulmány elkészítéséhez. A téma ezúttal Mária Terézia és a rendek kapcsolata volt. Megérkezésünkkor 6 csapatos divíziókba sorsoltak minket, és elkezdődtek az elődöntős prezentációk. Ebéd után került ránk a sor, majd nem sokkal később már feszülten vártuk a díszteremben a továbbjutó csapatok kihirdetését. A legjobb négy csapat közt szerepelt a mi nevünk is, melyet kitörő örömmel fogadtunk. Nagyon meglepődtünk, amikor bemutatták a zsűri tagjait. A magas rangú szaktekintélyek között ugyanis ott ült Száray Miklós történész professzor, tankönyveink írója. Óriási megtiszteltetés volt előttük szerepelni, és nagy örömmel töltött el minket az elégedettségük.

Az országszerte több mint 300 csapatot (kb. 1000 diák) megmozgató versenyt végül a harmadik helyen zártuk, mely nagy elismerést jelentett számunkra. A verseny jellegéből adódóan pedig rengeteg hasznos tudásra (problémaelemzés, prezentálás) tettünk szert. Összességében nagy élmény volt, melyben Baráth Márta tanárnőnek és férjének: Gál Zoltán tanár úrnak a felkészítő munkája is komoly szerepet játszott. Ezúton is köszönjük nekik!

Csizmadia Martin 12. d