Szegedi Tudós Akadémia

2018-07-01

Szegedi Tudós Akadémia

Részvétel az SZTA programjain

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által fenntartott Szegedi Tudós Akadémia 2018. tavaszán 11. alkalommal rendezte meg a „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója” elnevezésű konferenciát. Itt személyesen is találkozhattunk világhírű - egyebek mellett Nobel-díjas kutatókkal.

Az alapítvány elsődleges célja, hogy az iskolai – elsősorban biológiai - tehetséggondozó munkát segítsék azzal, hogy olyan lehetőségeket biztosítanak, amelyek egy-egy iskola számára nehezen elérhetők, ezzel a helyben zajló iskolai tehetséggondozó folyamatokat segítik. (Az Alapítvány céljairól és rendezvényeiről a http://www.nobel-szeged.hu  oldalon további részletek találhatók.)

Ez alkalommal - március 21-23-án – Dr. Bert Sakmann Nobel-díjas professzorral és Dr. Bujáki Györggyel, az első Brian Prize-t elnyert kutatók egyikével találkozhattunk személyesen, de a korábbi években a program vendége volt Tim Hunt, Arthur Konnerth, Eric F. Wieschaus, Erwin Neher, Ada Yonath ésAaron Ciechanover, sőt az első találkozón, amelyet Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendeztek 2012-ben, rajtuk kívül vendég volt még Andrew W. Schally, Peter C. Doherty, John E. Walker, Robert Huber is.

Az első este a Szent-Györgyi Hallgatókkal beszélgettünk kisebb csoportokban, ezáltal részletesebb rálátást nyerhettünk az Egyetemi Képzési Programra. A hallgatók először a saját kutatásukat mutatták be (egyikük a molekuláris biológia, másikuk a biológiai szenzorok területén kutatott), majd szabadon válaszoltak bármilyen kérdésünkre.

A program során laborgyakorlatok folytak a két Országos Képzési Központban, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban

(mi ez utóbbi laboratóriumában boncoltunk sertésszívet). Nekünk, tízedikeseknek már az nagy élmény volt, hogy mindenki (eldobható) laborköpenyt kapott, majd választhattunk kétféle gyakorlatlehetőség között (tüdő, vagy szív boncolása). A laborban majdnem mindenkinek jutott külön sertésszív, amelyet irányítással, de önállóan boncoltunk fel

miközben érdekes feladatokat és információkat kaptunk. Ez a program még nagyobb élménnyé tette a találkozót.

A laborgyakorlatok és a beszélgetések mellett színvonalas előadásokat hallgathattunk tehetséges diákoktól, és hallgatóktól valamint természetesen a két díszvendégtől is. Buzsáki György professzor előadásának megértését nagyban segítette, hogy előtte Bán Sándor, az SZTA középiskolai képzési igazgatóhelyettese 10. osztályosoknak is érthető szinten beszélt az agyról, ráhangolt minket a délutáni előadásra. Buzsáki professzor úr az agyon belül egy csikóhalra emlékeztető részről, a hippocampusról beszélt, amelynek fontos szerepe van az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban.

Nagyon érdekes volt erről a témáról ilyen részletesen hallani.

Március 22-én este gálaműsor, azt követően a 2018-as Tálentum-díj átadási ceremónia és gálavacsora került megrendezésre a Szegedi Nemzeti Színházban. A SZTA ugyanis fontosnak tartja a magyar kultúra őrzését is, így kiváló néptáncosok, népdalénekesek és népzenészek előadását tekinthettük meg.

A Szegedi Tudós Akadémia programjának azonban csak egyik eleme a „Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója”. Ahhoz, hogy a programban benn maradhassunk, nekünk is erőfeszítéseket kell tennünk. A tanév során online tananyagokat kapunk a SZTA tanáraitól. Az egyiknek a membránon át zajló transzportfolyamatok, jelátvitel volt a témája. Mivel erről még nem tanultunk az iskolában, biológia tanárunk, Borosné Szlávik Mária külön foglalkozást tartott nekünk erről a témáról. A tananyag segítségével 3 online kvízt kellett kitöltenünk egy online felületen. Minden kvízre 4 órás időkorlátot kaptunk. Összesen 35 kérdést kellett megválaszolni. A felkészülés nem volt eredménytelen, mert a legjobb megoldók között több verseghys diák is szerepel.

A másik téma a géntechnológia, amellyel kapcsolatban előadáson és laborgyakorlaton vettünk részt Debrecenben a Tóth Árpád Gimnáziumban, amely az egyik regionális képzési központja az SZTA-nak.

Gyuricskó István 10.a – Bányi Kristóf 10.a – Erdélyi Vajk 10.c

#biológia