Beszámoló az NTP-KNI-17-0151 számú pályázatról

2018-07-01

Ajánlja fel adója 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára

http://www.emet.gov.hu/_userfiles/image/emmi_logo.jpg

Képtalálat a következőre: „emberi erőforrás támogatáskezelő”

Beszámoló az NTP-KNI-17-0151 számú pályázatról

A pályázatot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatására.

Iskolánkban 2011-ben kezdte meg működését egy tehetséggondozó műhely akkori fiatal kollégám, Farkas Bertalan Péter irányításával KörnyÉszMűhely[1] néven. Azóta ő sajnos már nem az iskolánkban dolgozik, de minden évben tart foglalkozásokat a továbbra is – bár kisebb lendülettel – működő természettudományos műhelyben.

Az utóbbi években elsősorban a természettudományos tantervű osztályainkból jönnek érdeklődők, ami a program láttán érthető is. A programnak vannak évről-évre visszatérő elemei, de az újabb lehetőségeket megragadva jelentős változások is történtek.

Ebben az évben új elem a Szegedi Tudós Akadémia programjaihoz való kapcsolódás, amelynek komoly pályaorientációs szerepe is van.

Állandó programjaink a pályázat „Értsd, ahol élsz”címéből adódnak, a térben és időben való jobb tájékozódást, szűkebb és tágabb környezetük jobb megismerését szolgálják.

Megismertük az alapvető természettudományos kutatási módszereket, vizsgálódtunk, kísérleteztünk különböző laboratóriumokban (iskolánk kémia szaktanterme, a Széchenyi István Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium és a Németh László Gimnázium laboratóriuma)

Igazi élményt jelentettek a terepbejárások, a mintavételek, amelyek elemzése azután az iskolában történt meg. Az ősz folyamán levegő- és vízvizsgálatok zajlottak, majd a NEFAG parkerdejében gyönyörű őszi időben komplex terepi megfigyelést végeztünk, különös tekintettel a madárodúkra.

Pályázatunk vezérfonala a tájékozódás (térben és időben), ezért több alkalommal foglalkoztunk a hagyományos és modern tájékozódási lehetőségekkel, térképekkel, műholdfelvételekkel, GPS-használattal (elméletben és gyakorlatban).

Vizsgáltunk életjeleket a terepen és a tanteremben (bagolyköpet), megismerkedtünk lakóhelyünk, Szolnok történetével, településföldrajzával, a gyakorlati megismerést pedig a városismereti séta/játék szolgálta. Különösen hasznos volt a hatékony és sikeres prezentációkészítés alapjait elsajátíttató foglalkozás-blokk, ennek szinte minden órán hasznát veszik majd a diákok.

A múzeumpedagógiai foglalkozások, tanösvénybejárások, az iskola előtti park apró részleteinek felfedezése

az overallos barlangtúra élménye

a közös étkezések

a kiállításlátogatások,

a budapesti városnézés

a szállás a hostelben

a közös részvétel a könyvbemutatón

a szegedi tanulmányút

 mind építették a közösséget, fejlesztették a társas kapcsolatokat,elkötelezték a diákokat a természettudományok iránt.

Pályázati forrásból számos új eszközzel, segédanyaggal gazdagodtunk, amelyet a későbbiekben, más tanulókkal is használhatunk

A préselt növényeinket pl. a most beszerzett keretekbe helyeztük el és a későbbiekben a rendszertani szemléltetésnél is használjuk.

 

Borosné Szlávik Mária
biológia-földrajz szakos tanár

[1]
KörnyÉszMűhely-201925069825968
http://kornyeszmuhely.blogspot.com/
http://kornyeszmuhely.blogspot.com/2011/04/elo-ikt-foglalkozas.html
https://www.slideshare.net/BertalanPterFarkas/a-krnyszmhely-htkznapjai
http://tudomany.szolnok-mtesz.hu/kulonszamok/2011/cikkek/Farkas_Bertalan_Peter-Borosne_Szlavik_Maria.pdf
https://www.flipsnack.com/5B9EDE6BDC9/tehetsegnap-kotet-verseghy-ferenc-gimnazium-2012.html