Pályaorientációs nap

2018-11-28

2018. október 26-án pénteken iskolánkban ismét megrendezték a pályaorientációs napot, melynek célja, hogy segítsen a diákoknak felsőoktatási intézményt választani. Ilyenkor az országból számos egyetem hallgatója, karok vezetői, illetve képviselői jönnek iskolánkba, hogy bemutassák az adott intézményt.

A programok nyolc órakor kezdődtek a tornateremben, ahol a diákok dr. Kállai Mária beszédét hallgathatták meg, majd ezt követően Özbas Szofit köszöntötték és jutalmazták világszínvonalú sporteredményeiért.

A folytatásban az osztályok egy-egy egyetem előadására ülhettek be, ahol a hallgatók ismertették az iskolájukat, bemutatták a karaikat, elmesélték a személyes tapasztalataikat, és még játékos feladatokkal is próbáltak minél több diákot segíteni.

Később ismét a tornateremben a Szegedi Tudományegyetem különféle karainak hallgatóitól kaptunk tájékoztatást az egyetem képzéseiről. Többek között a Természettudományi és Informatikai, a Juhász Gyula Pedagógusképző, a Gyógyszerésztudományi, a Fogorvostudományi, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és az Általános Orvostudományi Karról.

A sok színes programmal a nap gyorsan eltelt, reméljük, az egyetemek jövőre is ellátogatnak hozzánk.

Egy sikeres ember tanácsai

Az idei pályaorientációs napon dr. Kállai Mária, Szolnok országgyűlési képviselője is meglátogatta iskolánkat. Nemcsak a munkája köti ide, Szolnokhoz és az iskolánkhoz őt, hanem a múltja is: idejárt ő is gimnáziumunkba, a Verseghybe. Előtte a Szandaszőlősi Általános Iskolába, majd a Koltói Anna úti Általános Iskolába járt (ez a mai Szegő Gábor Általános Iskola), gimnáziumi tanulmányai után pedig az Egri Tanárképző Főiskolán, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát. A képviselő asszony szerint kevés embernek adatik meg, hogy az legyen, ami gyerekkora óta szeretne lenni. Viszont napjainkban sokkal rugalmasabban tud az ember szakmát váltani, mint abban az időben, amikor neki kellett választania. Teljesen normális, ha az ember egy életen keresztül dolgozik ugyanabban a szakmában, viszont ekkor sem szabad lemondani a folyamatos és megújuló tanulásról. Ehhez nagyon fontos megtalálni az életünk vezérfonalát, azt az aranyszálat, amely mentén haladva sikeres és boldog felnőttek leszünk. A képviselő asszony azt is elmondta, hogy a karrier tulajdonképpen életutat jelent, amelynek kötőanyaga a tisztességgel és alázattal elvégzett munka. Valamint azt, hogy a diákok életének, az életünknek lehet nagy része tanulás, de nem az egésze: fontos, hogy legyen valami mellette, amit szeretünk. Sportra, művészetre, kultúrára, családra, barátokra is kell jutnia időnek, mert az az energia, amit innen kapunk, visszaforgatható a tanulásba, a munkába. Fontos továbbá, hogy a jelenben éljünk, hogy eldöntsük, az álmainkból mit tudunk célként kitűzni, miért tudunk küzdeni, mi az, ami motivál.

A képviselő asszony a beszédét Özbas Szofi, 11.c-s tanuló köszöntésével zárta.

Katona Norbert, 12.d

Először képviselték a Verseghyt az ifjúsági olimpián.

Özbas Szofi 11.c osztályos tanuló a legfelső dobogóra léphetett fel judo sportágban a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Ceglédi VSE színeiben versenyzett 63 kg-os kategóriában.

Szofi a köszöntő után meghatottan mondott köszönetet iskolatársainknak, barátainak és a tanári karnak. Elmondása szerint eddigi álmai váltak most valóra, hatalmas élményben volt része, s emellett betekintést nyerhetett még más-más sportágakba is.

Gratulálunk, Szofi, nagyon büszkék vagyunk rád! Kívánunk további sikereket a jövőben!

Szabó Gréta 11.d

Előadás – de mi az igazság?

12. osztályban nagy döntés előtt állunk mi végzős diákok, ami akár tetszik, akár nem, hatással lesz későbbi életünkre. Ha véletlenül rosszul döntünk a továbbtanulást illetően, időt, energiát, egy ingyenes félévet vagy akár egy félév árát is elveszíthetjük. De hogyan legyünk biztosak abban, hogy a végén tényleg a mi kezünkben volt a döntés?

Idén is megrendezték iskolánkban a pályaorientációs napot, amelyen már tavaly is volt szerencsém részt venni. Akkor, ahogy idén is, az egyik választásom az ELTE előadására esett. Az előző évi előadást hasznosnak találtam, mert szerencsére segített idő előtt kiábrándulni az ELTE-ből, mielőtt rossz döntést hozok. Úgy érkeztem kilencedik osztályba, hogy én valószínűleg ELTE-s diákként fogom folytatni az utamat, így nagy segítség volt számomra, hogy az előadás végén biztosra meg tudtam mondani: sajnos ez az iskola nem az én stílusom, nem nekem való. De idén kíváncsi voltam, hogy tud e bármi újat mutatni ez az előadás? Így az idein is részt vettem, és meglepő módon igazából tetszett, de ez szerintem csak attól függött, hogy „diákbarátabb” módon adták elő. Ekkor tudatosult bennem, hogy ezeknek az egyetemeknek pont ilyen tanulókra van szükségük, mint mi, hiszen legtöbben komoly célokkal ülünk ezekben a padokban, ők pedig mindent megtesznek, hogy „eladhassák” nekünk magukat. Nem hagyhat ugyanaz az egyetem ilyen rossz és ilyen jó képet egyszerre egy tanulóban – csak az előadáson múlik, melyik érzés marad meg. És itt jön a kérdés: ha egy diák egy előadás alapján dönt, tényleg az ő kezében lesz a döntés?

A következő bemutatóra (Gyárfás Levente jogász előadására) ezzel a gondolattal mentem tovább. Szerencsére jól döntöttem, mivel ő nem egy intézményt képvisel, így az óra nagy részében kérdéseket tehettünk fel, amelyre őszinte és részletes válaszokat kaphattunk. Átfogóan beszélt több iskoláról is az ő és baráti körének tapasztalatai alapján, ami megkönnyítette, hogy belelássunk az egyetemi életbe és az intézmények közti különbségekbe. Számomra az ő előadása sokkal több segítséget adott a későbbi döntésben, és örülök, hogy az iskola lehetőséget ad arra, hogy pártatlan, már az egyetemi éveiket megélt szakemberek előadásait is hallhassuk.

Később körülnéztem még a workshopon is, ahol a Szegedi Tudományegyetem hallgatóitól tudhattam meg többet az intézményről és az egyes szakokról. Igazából ez is szerencsésen alakult, hogy ilyen sokan képviselték a szegedi iskolát, mivel személy szerint egyre jobban érdeklődöm iránta. Lehet, később Szegeden folytatom az utamat.

Végezetül azt tanácsolom diáktársaimnak, hogy minél több szemszögből nézzenek utána a kiszemelt felsőoktatási intézménynek, és érdeklődjenek vele kapcsolatban. Hallgassanak meg több személyes véleményt és tapasztalatot. Nagy segítség a végzős diákok számára a pályaorientációs nap, de ha csak egy előadásra és az adott szak nyílt napjára bízod magad, és nincs benne személyes munkád, hogy minél többet tudj meg egy iskoláról, akkor nem lehetsz benne biztos, hogy a döntés, amelyet meghoztál, az valóban a tiéd.

Csapó Dorka Kata 12.a

#rendezvények