Zsebkönyvet automatából?! Poket projekt Szolnokon

2019-05-20

„És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami”
(Szerb Antal)

Május 9-én adták át Kelet-Magyarország első Poket automatáját az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ bejáratánál. Büszke vagyok, hogy a 11.c osztály Baráth Márta tanárnő vezetésével teljes létszámban jelen volt az ünnepségen.

Vecsei H. Miklós ötlete volt, hogy telefon méretű kortárs és klasszikus olvasmányokat olvassunk automatából. Miklós, becenevén Hasi, Junior Príma díjas színész, költő és dramaturg. A Vígszínház társulatának oszlopos tagja. Drámáit és fordításait több vidéki és budapesti színházban játsszák.  A Poket irodalmi vezetője Grecsó Krisztián író, aki Hasival együtt válogatja ki a megjelenésre kerülő alkotásokat. A Poket 2018-ban indult József Attila születésnapján, az ötletet a Sztalker csoport valósította meg. Olyan egyszerű céllal hozták létre a projektet, hogy legyen jobb a világunk azáltal, hogy olvasunk, beszélgetünk egymással.

Fontos hogy ismerjük meg a klasszikus és kortárs irodalmat, mert ebből tudunk táplálkozni ez az alapja mindennek. Az automatában sok rendkívüli író munkája helyet kapott már, pl. Szerb Antal, Krúdy Gyula, Csáth Géza, Molnár Ferenc, Esterházy Péter, a kortársak közül pedig Háy János kötete is megtalálható.

Remélem, hogy minden fiatal kedvet kap ahhoz, hogy elolvasson valamit a Poket automata kínálatából.

Lefor Petra 11.c