Közösségi szolgálat - Élménybeszámolók

Egy célért sok kézzel!

2013. október 11-13. között iskolánk több tanulója is részt vett a „72 óra kompromisszumok nélkül” nevű programban, a Szer-telen Fiatalokért Közhasznú Egyesület szervezésében. Az egész hétvégét felölelő program fő célja környezetünk takarítása-szebbé tétele, és az idős, rászoruló, vagy épp óvodás korú embertársaink segítése volt. A diákok csoportokba osztva dolgozhattak, különböző helyszíneken, csoportvezető felügyeletével. Az önkéntesek ökológiai, karitatív, fejlesztő és szociális projektekből választhattak, melyeknek keretein belül szedhettek szemetet az utcákon, mesét olvashattak a kórházban, a Nefag Zrt-nél is újíthatták, szépíthették a környezetet, segítettek padokat, kukákat festeni, amire az ott dolgozóknak nagyon kevés idejük jut.  Az itt eltöltött idő jó hangulatban, családias légkörben telt el. A résztvevők többsége a 9.c osztály tagja volt, így a közös munka az osztályközösséget is erősítette. Az idén hatodik alkalommal megrendezett önkéntes munka záróünnepségén elhangzott, hogy a Szefisz vezetősége nagyon meg volt elégedve a diákokkal, s a programsorozat történetében az idén jótékonykodtak legtöbben és leghatékonyabban. A segítségért 10 önkéntes munkaórát igazoltak a tanulóknak, így mi is segíthettünk és ők is segítettek nekünk.

De mi is az önkéntesség lényege? Önzetlenül segíteni az embereken. Ez már önmagában is fölemelő dolog, az már ráadás, hogy az így eltöltött munkaórák a közösségi szolgálat letöltendő 50 órájába is beleszámítanak.

Ha eddig nem is értettük a Szefisz jelmondatát (Egy célért sok kézzel!), most már igen: ha összefogunk, bármit elérhetünk, jobbá tehetjük környezetünket, segíthetünk embertársainknak.

Tóth Bianka, 9.c


IV. Eunice Kennedy Shriver-emléknap

Az eseménynek nevet adó hölgy a legendás Kennedy-család tagja volt, John Fitzgerald Kennedy elnök húga, politikusnő, polgárjogi aktivista, producer, a speciális olimpiák megálmodója. Eunice Kennedy Shiverre és életművére emlékezünk minden év szeptemberének negyedik szombatján. A nap eseményeivel tisztelgünk annak az öt kulcsfontosságú értéknek, amelyekben ő mélyen hitt: a szeretetnek, az igazságosságnak, a hitnek, a reménynek és a bátorságnak.

Szolnokon a Tiszai Hajósok terén 2013.szeptember 28-án került megrendezésre a IV. Eunice Kennedy Shriver emléknap, melyen hatvan verseghys diák vett részt önkéntes segítőként. Az esemény főszervezője a Magyar Speciális Olimpia Szövetség volt. A fő célkitűzése az emléknapnak az, hogy közös sporteseményen vehessenek részt épek és fogyatékosok, közben az egészséges diákok a közösségi szolgálat keretében megismerkedhetnek a fogyatékosok világával. Iskolánkban a 9. évfolyam tanulóinak a szervezők tartottak egy kétórás előadást, melynek keretein belül sok mindent tudhattunk meg azokról az emberekről, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.  A szövetség feladatáról is rengeteg érdekességet tudhattunk meg.

Az emléknapon történő részvétel önkéntes alapon szerveződött, a résztvevőknek szombaton fél 10-re kellett a téren lenniük. A jelentkezők között voltam én is, így a többiekhez hasonlóan izgatottan vártam, hogy vajon milyen feladatot fogunk kapni. Azért, hogy a többi résztvevőtől megkülönböztethetők legyünk, mindannyian kaptunk egy zöld pólót, majd egy-egy sportágat kiválasztva elfoglaltuk a helyünket, és vártuk a résztvevőket.

21 szakág mutatkozott be a téren a nagyközönségnek, mint például atlétika, asztalitenisz, görkorcsolya, labdarúgás, kézilabda. A résztvevők játékos vetélkedők keretében ismerkedtek meg a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség szakágaival a vezetők és a sportolók segítségével. Nem minden sportág kipróbálására volt lehetőségük, de kárpótolta a résztvevőket az, hogy a sportághoz kapcsolódóan ügyességi feladatokat oldhattak meg, mint például keresztrejtvény, kvíz és puzzle. Aki pedig kedvet érzett hozzá, emlékfutáson is részt vehetett, ezzel megszerezve az összes, teljesítésért járó matricát. Közben a színpadon tánccsoportok, kórusok, zenekarok és ismert előadók szórakoztatták az odalátogatókat.

Én három osztálytársammal együtt a görkorcsolya „részleghez” kerültem, délelőtt ott segédkeztünk. A felszerelést, bukósisakot, könyökvédőket és a görkorcsolyát segítettük fel azokra, akik szerették volna kipróbálni a korcsolyázást. Jutalmul matricákat osztottunk. Délelőtti feladatunk ezzel véget ért, más iskolákból érkezett önkéntesek váltottak bennünket. Délutáni feladatunk keretében értelmi sérült gyerekeknek segítettünk végigmenni az összes állomáson, összegyűjtöttük a jutalom- matricákat, a végén a gyerekek átvehették az ajándékcsomagot, amelyeknek nagyon örültek.
A nap véget ért, és bár kicsit elfáradtunk, boldogan mentünk haza. Fejünkben járt a mozgalom és az emléknap közös mottója: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran.”

Tóth Laura, 9.c


2014.október 22-én a szolnoki MET „Oltalom” Idősek Otthonában jártunk közösségi szolgálat keretében; műsort adtunk az „idősek napja” alkalmából. A produkciók igen változatosak voltak,fellépett az énekkar, egy  klarinét- duó (Paulovics Péter és Szabó Zsombor), és egy szép verset is meghallgathattak az idősek Horváth Virág előadásában. Szekeres Rita és Veres Betti párosa népdalokkal szórakoztatta az időseket. Mindenki nevében mondhatom,hogy csodálatos élményekkel lettünk gazdagabbak, hiszen remek volt látni, ahogy boldogan és rendkívüli figyelemmel fogadták a nénik és a bácsik a mi kis „ajándékunkat”.  Abban is biztos vagyok, hogy mindannyiunkat megérintett az élet mulandóságának gondolata, hogy nem leszünk örökké fiatalok; és azon is elmerengtünk,hogy milyen életük lehetett az előttünk ülő embereknek. Örülök, hogy részem lehetett egy ilyen megindító élményben.

Horváth Virág 9.c