vetélkedőfizika

Beszámoló a 20. Tarján Imre fizika emlékversenyről

Drávucz Anita Közzétéve:

Beszámoló a 20. Tarján Imre fizika emlékversenyről

2019. november 23-án rendeztük meg iskolánkban a Tarján Imre Országos Emlékverseny döntőjét.
A versenyre hat általános- illetve tizenegy középiskolás csapat nevezett. A 3 fős csapatok Szolnokról, Jászberényből, Farmosról, Temesvárról és Csíkszeredából érkeztek. A hagyományos és sikeres versenyt immár 20. alkalommal rendezte meg a fizika iránt érdeklődő diákok számára iskolánk fizika munkaközössége.
A résztvevők először írásban egy - összetett, számításokat igénylő feladatokat, illetve tesztkérdéseket tartalmazó - feladatsort oldottak meg. Ezt követően a szóbeli forduló során a tanulók egy általuk választott vagy készített eszköz vagy játék fizikai működését mutatták be. A bemutató előadást valamennyi versenyző figyelemmel kísérhette, így a diákok egymás munkáiba is betekintést nyerhettek.
A zsűri idén is neves egyetemi oktatókból állt. Az elnök dr. Radnai Gyula, az ELTE nyugalmazott egyetemi docense, a KöMaL fizika bizottságának vezetője volt, aki már 20 éve segíti zsűrielnökként a verseny lebonyolítását. Munkáját Pogány Gyula igazgató úr értékes ajándékkal köszönte meg. A zsűri tagjai voltak még dr. Vida József, az Eszterházy Károly Egyetem professzor emeritusa és dr. Pásztor Gabriella, az ELTE és az MTA tudományos munkatársa.
Valamennyi résztvevőt vendégül láttunk egy finom ebédre. Mindenki emléklappal térhetett haza, a legjobbak ezen felül értékes könyvutalványban is részesültek. Azok az általános iskolások, akik kategóriájuk első három helyezettjei és tanulmányaikat a Verseghy Ferenc Gimnáziumban folytatják, a kilencedik évfolyamon ösztöndíjban részesülnek.
A Verseghy Ferenc Gimnázium fizika munkaközössége nevében a versenyzőknek, szüleiknek és a felkészítő tanároknak további sikeres munkát kívánunk, és várunk vissza mindenkit jövőre is.

Általános iskolás csapatok - első három helyezett

1. Tűzről pattant Ledecske
Bárdos Balázs László, Nyolczas Áron, Szegedi Zsombor
Benca Ernő
Szolnok Szandaszőlősi Általános Iskola és AMI

2. Szomjas kacsa
Czétényi Emma, Szécsi Anna, Lapu Kadosa
Szügyi Dezső
Szolnok Kassai úti Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Á.I.

3. A Cartesius -búvár
Kovács Eszter Tamara, Nagy Andor, Tábori Patrik
Magyar Géza
Jászberény Lehel Vezér Gimnázium

Középiskolás csapatok - első három helyezett

1. Légpárnás hajó
Domokos Csaba, Tamás László, Jánó Róbert
Kovács Zsuzsa
Csíkszereda (Románia) Márton Áron Főgimnázium

2. Kapacitív érintésérzékelő
Baráth Kolos, Szathmáry György Gergő, Tax Dorina
Nagy Tibor
Jászberény Lehel Vezér Gimnázium

3. Vízen járó rovarmodell
Jánosi Anett, Takács Norbert, Szász Dávid
Bartyik Zita Etelke
Temesvár (Románia) Bartók Béla Elméleti Líceum