néptánc

90 éves Timár Sándor

Bíró Sándorné Közzétéve:

90 éves Timár Sándor

Tímár Sándor 1930. október 2-án született Szolnokon, az Ugar tanyán, ahol élt még a néphagyomány. Szülei beíratták a Szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba; a tanyasi élet után a város idegen világ volt számára. A néphagyomány ápolását regös cserkészekkel gimnazistaként is folytatta, nagyon fiatalon vezetője lett a gimnáziumunk táncegyüttesének is.

1954-től tagja lett a SZOT Művészegyüttesnek, melynek megszüntetése után elvállalta a Bartók Béla Táncegyüttes irányítását 1958-ban. Itt alakította ki az új néptáncpedagógiai módszerét, mely a táncházmozgalom elindításának alapja lett. Munkásságát Martin György, a Pesovár testvérek, Halmos Béla, Sebő Ferenc és sok-sok követőjük segítette. Ezt a néptáncpedagógiai módszert foglalja össze a Néptáncnyelven című könyvében.

1980-tól 16 évig állt a Magyar Állami Népi Együttes élén. Közben az Állami Balett Intézet néptánc tagozatát is vezette. Az Állami Népi Együttesben megalapították feleségével, Tímár Böskével a Csillagszemű Gyermektáncegyüttest, mely ősszel lesz 15 éves és 2006-ban a Prima Primissima Díjat kapott.
 

Tanár urat 90. születésnapja alkalmából az alábbi weboldallal köszöntötték:

https://www.csillagszemu.hu/timar90

https://www.csillagszemu.hu/

Forrás: http://tancelet.hu/tancosok-koreografusok/324-timar-sandor

A Verseghy Ferenc Gimnázium őszinte szeretettel gratulál a születésnaphoz!

További kreatív alkotó éveket és jó egészséget kívánunk!

Markó Attila 10.b