magyar nyelv és irodalom

Kiváló eredmény született az Arany János Irodalmi Versenyen

Dr. Timár Krisztina Közzétéve:

Kiváló eredmény született az Arany János Irodalmi Versenyen

Bendó Dorina 11. d osztályos tanuló az Arany János Irodalmi Versenyen és egy írópályázaton is kiemelkedően képviselte iskolánkat. Czikora Gergő 10. d osztályos tanuló kérdezte minderről.

Kezdjük az irodalom versennyel. El tudnád mondani, hogy miről szól ez, azoknak, akik még esetleg nem hallottak róla?

Ez egy országos verseny, amely két fordulóból áll. Az elsőben egy tizennégy oldalas tesztet kell kitölteni, amely felméri, hogy milyen jól és részletekbe menően ismerjük az elolvasott könyveket, utána pedig egy háromoldalas fogalmazást kell írni egy idézet alapján két-három választott mű feldolgozásával. A kétnapos tatai döntőbe összesen ötvenen jutnak be, itt az írásbeli fordulóban egy –az előzőhöz hasonló – fogalmazást kell írni. Ezután három szóbeli forduló következik, ahol egy háromfős zsűri előtt kell rövid (háromperces) felkészülési időt követően számot adnunk tudásunkról és véleményt formálni a könyvekről mindössze két percben egy megadott idézet alapján.

A képen egy oklevél, Bendó Dorina részére, egy könyv és egy plüss található.Korábban is részt vettél már rajta?

Ezen a versenyen kilencedikesek és tizedikesek vehetnek részt, én mindkétszer elindultam, és mindkét alkalommal ezüstdiplomát szereztem.

Hét könyvet kellett elolvasni a versenyre. Milyen műfajúak és témájúak voltak? Volt-e olyan közülük, amit már korábban ismertél? Volt-e kedvenced?

Nagyon sokféle műfajú és témájú könyvet olvastunk, a kortárs regénytől és novelláskötettől az ókori vígjátékig. Én egyik alkotást sem ismertem ezelőtt, viszont nagyon tetszett Arisztophanész A darázsok, Móricz Zsigmond Sári bíró és Grecsó Krisztián Vera című műve.

 Mit éreztél az első forduló megírásakor, és amikor kiderült, hogy bejutottál a döntőbe?

Mivel már egyszer részt vettem a versenyen, így a tapasztalatomnak köszönhetően nyugodtabban vágtam neki az első forduló megírásának. Nagyon örültem, mikor bejutottam a döntőbe, mert ez fantasztikus élmény volt számomra kilencedikesként is, és bíztam benne, hogy idén is legalább annyira fogom élvezni, mint előző alkalommal.

A képen Baráth Márta tanárnő és diákjai találhatóak.Hogyan készültél fel a versenyre? Nehezebb volt-e a felkészülés a döntőre, mint az első fordulóra?

Baráth Márta tanárnővel már szeptemberben elkezdtük a felkészülést. Heti egy alkalommal vettünk részt felkészítő órán, ahol rengeteg kérdést kaptunk a könyvekkel kapcsolatban, illetve írtunk egy fogalmazást is. Miután megtudtuk az eredményt, folytattuk a gyakorlást, minden héten három rövid fogalmazást írtunk, és célzottan készültünk a kétperces szóbeli fordulókra.

Idén számomra nehezebb volt felkészülni a döntőre, ugyanis a járványhelyzet miatt április helyett szeptember első hétvégéjén tartották meg a döntőt, így öt hónapos kihagyás után kellett visszarázódnunk a verseny szellemébe.

Hogyan élted meg a döntőt? Végig teljesen nyugodt voltál, vagy volt benned egy kis izgalom is?

Természetesen izgultam, de szerencsére ott volt velem két osztálytársam, Kozma Klaudia és Iványi Evelin is, akikkel végig biztattuk és támogattuk egymást.

De nem csak itt értél el eredményes helyezést, hanem egy írópályázaton is. Be tudnád avatni az olvasókat a pályázat menetébe? Ez volt az első ilyen típusú megmérettetésed?

Az „Írd ki magadból!” írópályázatot a Verseghy Ferenc Könyvtár hirdette meg, és novellával, regényrészlettel, valamint lírai alkotásokkal lehetett pályázni. Szeptember tizedikéig várták a műveket, és az „Irodalmi napok”-on hirdették ki az eredményt, ahol én próza kategóriában első helyezést értem el. Már általános iskolában is nyertem hasonló pályázaton, de nagyon örültem neki, hogy középiskolában is sikerült szép eredményt elérnem.

Miért fontos neked az írás? Mióta írsz saját munkákat? Csak novellákat írsz, vagy mást is kipróbáltál már?

Mindig is szerettem írni, mert nem kell hozzá más, csak egy toll, egy füzet, és egy jó ötlet. Eddig meséket és novellákat írtam, most pedig egy kisregényen dolgozom.

Megosztanád velünk, mi volt a története a novellának?

Egy fiatal diákról szól, aki a legjobb eredmények ellenére sem tud megfelelni a szülei elvárásainak, úgy érzi, nem büszkék rá, soha nem is lesznek azok, és ez lelki sérülést okoz számára.

Milyen érzés fogott el, amikor kiderült, hogy megnyerted a pályázatot?

Egyáltalán nem számítottam rá, hogy a pályamunkák közül az enyémet fogja a legjobbnak tartani a zsűri, úgyhogy először el se akartam hinni, de utána hihetetlenül boldog voltam.

Tervezel hasonló irodalmi és írói versenyekre jelentkezni a jövőben?

Igen, mivel az irodalom az egyik kedvenc tantárgyam, így megmérettetem magam az idei OKTV-n, és biztos fogok írópályázatra is beküldeni még művet.

Ha majd leérettségiztél, ilyen irányba szeretnél továbbmenni, vagy ez hobbinak fog megmaradni?

Jogi egyetemre készülök, de szabadidőmben biztosan fogok még novellákat, kisregényeket, és talán még regényeket is írni.

Gratulálok a helyezéseidhez, Dorina, és köszönöm a beszélgetést.

A képen iskolánk diákjai találhatóak.