vetélkedőmatematika

Egyedülálló siker az országos matematikaversenyen

Pogány Gyula

Pogány Gyula Közzétéve:

Egyedülálló siker az országos matematikaversenyen

Egy országos versenyt megnyerni különleges dolog. Egy ember, de akár egy iskola életében is ritkán fordul ez elő. Ha pedig matematikáról, ráadásul a legnehezebb, a speciális matematika tagozatos diákoknak szóló kategóriáról van szó, akkor el kell ismerjük, emberemlékezet óta nem történt ilyen iskolánkban. Persze, évről évre vannak döntőseink, de az élmezőnyben ritkán sikerül végeznünk. Ebben a kategóriában olyan iskolák diákjai versenyeznek, akiket ugyanaz a tanárcsapat készít fel ötödikes, vagy hetedikes koruk óta, akik olyan közösségből érkeznek, akiket beiskolázásukkor országos körből válogatnak ki.

Ráadásul ebben az időszakban, tekintettel a járványügyi készenlétre, a döntőt nem a megszokott formában rendezték meg. Az eredetileg tervezett áprilisi időpont helyett szeptember elején minden döntős a saját iskolájában írta meg a feladatsort, amit aztán azonnal postázni kellett és központilag javítottak ki. Így a kilencedikeseknek kiírt verseny döntőjét már tizedikben kellett megírni.

Rendkívül büszkék vagyunk Tornyi Bálintra, aki a 2019-20-as tanév legrangosabb magyarországi matematikaversenyét az Arany Dániel matematikaversenyt a legnehezebb kategóriában megnyerte! A döntőbe több mint 20-an jutottak be, 3 feladatot kellett megoldani, Bálint az elsőt hibátlanul megoldotta, a másik kettőt pedig lényegében hibátlanul megoldotta. Így az elérhető 30 pontból másodmagával 10+9+8=27 pontot szerzett, az utánuk következőnek 24 pontja van.

Bálint a Szandaszőlősi Általános Iskolából érkezett hozzánk, már ott is, és nálunk 9-ben is szépen szerepelt matematika és más tantárgyak versenyein is, de minden bizonnyal ez eddig a legfényesebb sikere. Gratulálunk Bálintnak, általános iskolai felkészítő tanárainak, szüleinek, valamint Drávucz Anita és Pécsi István kollégánknak is a szép sikerhez.

 

 

A Bolyai János Matematika Társulat az alábbi szöveggel hirdette ki a verseny eredményét:

                                     KEZDŐK III. KATEGÓRIA

1. díjat kapnak

- két feladat hibátlan, és a harmadik feladat lényegében helyes megoldásáért

MÓRICZ BENJÁMIN, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, tanárai Dobos Sándor és Ádám Réka;

- egy feladat hibátlan, és két feladat majdnem hibátlan megoldásáért

TORNYI BÁLINT, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója, tanárai Drávucz Anita és Pécsi István

 

2. díjat kap két feladat hibátlan megoldásáért, és a harmadik feladatban elért jelentős részeredményekért

SERES-SZABÓ MÁRTON, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulójaja, tanárai Dobos Sándor és Ádám Réka.

 

3. díjat kap mindhárom feladat lényegében helyes megoldásáért

BERKÓ SEBESTYÉN JÁNOS, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, tanárai Dobos Sándor és Ádám Réka.

Dicséretben részesülnek két feladat helyes megoldásáért

FÜLÖP CSILLA, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, tanárai Schultz János és Mike János;

MOLNÁR-SZABÓ VILMOS, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, tanárai Dobos Sándor és Ádám Réka;

NÁDOR BENEDEK, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, tanárai Dobos Sándor és Ádám Réka.

A döntő feladatait mellékeljük.