matematika

Egy ifjú tehetség portréja

Pinviczki Rajmond

Pinviczki Rajmond Közzétéve:

Egy ifjú tehetség portréja

Az Arany Dániel Matematikaverseny az ország egyik legrangosabb középiskolai megmérettetése. Iskolánk történetében rég nem volt példa arra, hogy valaki olyan kiemelkedő eredményt érjen el ezen a versenyen, mint Tornyi Bálint, a Verseghy 10.b osztályos diákja. Sokan azt gondolhatják, hogy Bálintot a matematikán kívül nem sok minden érdekli, de ez nem igaz, sokszínű személyisége és szerteágazó érdeklődése miatt többfelé orientálódhat a jövőben. 

Első helyezést értél el ezen a rendkívül összetett versenyen. Hogy fogadtad az eredményt?

Miután megírtam a feladatokat, úgy éreztem, elég jól sikerült, mégis izgatottan vártam, hogy Drávucz Anita tanárnő felhívjon a pontszámokkal kapcsolatban. Miután megtudtam az eredményemet, nagyon örültem neki, és elégedettséggel töltött el, hogy jobban teljesítettem, mint a Fazekasba járó versenytársaim.

Számos versenyen elindultál már korábban. Miben különbözött ez a többitől?

Ezen a versenyen nem határol be az idő, nem olyan, mint azok az egy-másfél órás próbatételek, ahol több, viszonylag egyszerűbb feladatot kell megoldani. Itt 4 óra állt rendelkezésemre és mindössze három feladat, amik kifejezetten bonyolultak, és ezért az a négy óra nem folyamatos írással telik. Van, hogy fél órán keresztül nem csinálunk semmit, csak jár az agyunk a feladaton, és várjuk azt a bizonyos heuréka-pillanatot. Azonban van, hogy segít egy kis pihenés, evés és ivás, ezek után új szemszögből vagyunk képesek a feladatra nézni.

Mennyit készültél a megmérettetésre?

Ilyen típusú versenyekre nem igazán lehet készülni, csak úgy, hogyha az ember folyamatosan foglalkozik matematikával, és fejleszti logikai készségeit. Illetve korábbi versenyek feladatsorait néztem át és oldottam meg.

Már régóta veszel részt versenyeken, és igen jó eredményeket érsz el. Mikor kezdtél el érdeklődni a matematika iránt?

Már óvodás koromban is vonzott a számok világa. Azonban sokáig csak a matematika száraz formájával ismerkedtünk, ami nem tetszett annyira, és nem találtam benne elég kihívást. Akkor kezdett el jobban érdekelni, amikor nehezebb logika feladatokkal ismerkedtem meg.

A matematika mellett milyen más tantárgyak érdekelnek még?

A fizika, kémia, biológia és a történelem azon részei, amelyekben megtalálható a logika, és magyarázatot adnak a világunk működési elvére.

Ilyen eredményes iskolai szereplés mellett nem lehet sok szabadidőd. Mivel töltöd ezt a kevés időt?

Próbálom az időmet megfelelően beosztani, figyelek, hogy jusson idő a pihenésre. Ilyenkor filmeket nézek, főzök, kertészkedem, és cikkeket olvasok olyan témában, ami éppen érdekel. Ezenfelül szeretem a sorozatokat, a kedvencem az Agymenők, a kedvenc filmem pedig a Gyalog galopp. Évente háromszor, péntektől vasárnapig tartó matektáborban veszek részt.

Szerintem sokakat érdekel, mi történik egy ilyen táborban. Tudnál mesélni, hogy kellene elképzelni ezt, mit csináltok ilyenkor?

Péntek délután 5 órától vasárnap délig csapatokban oldunk meg feladatokat, ezekkel a feladatokkal készülök fel leginkább a versenyekre, és a csapatmunka segít megismerni mások feladatmegoldó képességeit, módszereit. De természetesen nemcsak matekkal foglalkozunk, hanem sokat szoktunk focizni, pingpongozni és társasozni is.

10. osztályban a diákoknak (legtöbbször) még nincs fix elképzelésük arról, hogy merre akarnak tovább tanulni. Neked vannak már terveid?

Sok minden érdekel, sokfelé el tudnék helyezkedni, így tényleges kép még nincsen előttem a jövőmmel kapcsolatban. Megfordult már a fejemben majdnem minden a matematikustól kezdve az erdészig, de egyik mellett se tartottam ki hosszabb ideig.

Ha választhatnál bármelyik valaha élt személy, esetleg kitalált karakter közül, ki lenne az, akivel szívesen leülnél beszélgetni, kire nézel fel, vagy kinek érdekel az élete?

Szolónnal, mivel érdekel az ókori Athén politikai és gazdasági rendszere, filozófiájuk, tudásuk és az emberi jogokhoz való hozzáállásuk. De Nagy Sándorral és Dzsingisz kánnal is szívesen beszélgetnék, mert rövid életű, de nagy birodalmakat hoztak létre.

  Az interjút készítette: Kovács Sára (10.b)