kitüntetés

Rangos kitüntetéssel ismerte el Szolnok városa iskolánk rajztanárának munkásságát

Pogány Gyula

Pogány Gyula Közzétéve:

Rangos kitüntetéssel ismerte el Szolnok városa iskolánk rajztanárának munkásságát

Szolnok városa 2021. január 22-én a digitális térben rendezte meg hagyományos, kultúra napi ünnepségét. Egy rövid, kulturális műsor keretében online hirdették ki  a díjat elnyerők névsorát, egy későbbi időpontban tervezik majd átadni a kitüntetéseket. Ebben az évben is a díjazottak között köszönthetjük iskolánk egyik tanárát. Korábban többen kaptak már városi pedagógiai, sport, vagy más díjat, de kulturális díjat idén adtak át először verseghys tanárnak. A Kaposvári Gyula - díjat 2021-ben Tóth Lajos tanár úr kapta. Köszönjük tanár úr eddig munkáját, őszintén gratulálunk kitüntetéséhez, hasonló sikereket kívánunk a továbbiakban! A felterjesztés indoklását változatlan formában közöljük:   

Tóth Lajos tanár úr 1984 óta tanít az érettségijét is adó szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban.

Ő a szó legnemesebb értelmében az iskola művész tanára.

Elhivatott művészi kisugárzásával, tanítványai iránt érzett empátiájával mindenkor elismert példaképe tanítványainak.

Tanítási óráin, szakkörein változatos módszerekkel motiválja, tanítja, neveli iskolánk tanulóit. Tudatosan tervezi óráit, szemléltető eszközöket készít és készíttet tehetséges diákjaival. A rajzterem művészi berendezése az ő érdeme. Amely túl a dekorációs jellegén, szemléltető eszköz is. A hét éve átadott szaktanterem nem csak a mindennapos rajztanítás helye, hanem a tehetséggondozás inspiráló fizikai-szellemi környezete is.

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájának fontos eredménye, hogy évről évre többen is indulnak vizuális kultúra tantárgyból a Rajz OKTV-n.

Az elmúlt években 2. fordulóba jutott Kavas Kata (2016) és Forgács Kata (2019)

Emődi Gergő (2017) az országos döntőben 19. helyezést ért el.

Számos építészmérnök (Gyürki Pál, Pálinkás István), rajztanár (Csókási Mónika, Walkó Gabriella, Mihály Anikó, Balogh József, Katona Mária) , képzőművész (Király György festőművész, Csókási Katalin kerámikus) pályaválasztára gyakorolt befolyást pedagógusi tevékenysége.

A megyei rajzversenyen többször értek el első (Csókási Mónika, Sebestyén Virág), valamint több alkalommal dobogós helyezést a Verseghy Gimnázium diákjai.

A Holocaust Múzeum által meghirdetett Soa plakátpályázaton a verseghys diákok pályamunkái szakmai nívódíjat kaptak.

A Hamza Múzeum illusztrációs pályázatán (2012) tanítványa különdíjat kapott (Horváth Bianka).

Magyar Zászló és Címer Kárpát-medencei pályázat (2015), középiskolás kategóriában

Vántus Bianka III. helyezés ért el.

Számos mérnökjelöltet, közöttük építészmérnököket is nevelünk, az ő motiválásukban, felkészítésükben is jelentős szerepe van Tóth Lajos tanár úrnak.

Iskolánk arculatának kialakítását, az évfordulós és más rendezvényeink meghívóinak és kiadványainak elkészítését személyes munkája és tehetséggondozó szakkörösei révén is támogatja, illetve megalkotja.

Tóth Lajos tanár úrnak meghatározó szerepe van az iskolai dizájn megteremtésében. Minden egyes külső és belső megjelenésünk az ő munkáját dicséri: oklevelek tervezése és kivitelezése, iskolai tabló, évkönyvek, jelvények.

Szolnok város kulturális életében is megjelennek alkotásai, köztük könyvek, mint pl.:

  • Szolnok megye népművészete illlusztrációi
  • 90 éves a Damjanich János múzeum c. jubileumi kötet borító- és könyvterve
  • Színe és fonákja c. könyv, a Szolnoki Néptáncfesztiváról, borítója és design-ja
  • Szolnokiak Szolnokról c. interjúkötet borító és design
  • Tabán (p)anno kiállítási kötet borítója és könyvterve

Szolnok város közéletébe is bekapcsolódik, az önkormányzat, a városi intézmények rendezvényeinek meghívóit, kiadványainak arculatát rendszeresen ő és kis csapata álmodja meg.

 

A Damjanich János Múzeummal több évtizedes a munkakapcsolata.

  • Az 1987-ben az Európa Kiadó gondozásában elindított Népművészeti örökségünk sorozat első, nyitódarabjaként jelent meg Szolnok megye népművészete c. kötet, melynek rajzi illusztrációit Tóth Lajos készítette.
  • Ez az együttműködés vetette meg az alapjait a két intézmény, a múzeum és a gimnázium későbbi szakmai és pedagógiai együttműködéséhez. A nyolcvanas évek végén indult Tisza II. Kutatás (vezetője: Dr. Szabó László egyetemi tanár, Damjanich János Múzeum) programban kiemelkedő rajzi képességű verseghys diákok is részt vettek. Néprajzi, helytörténeti témájú, forrásértékű dokumentumrajzokat készítettek, melyek a múzeum archívumába kerültek további feldolgozásra.
  • A megyében működő Fiatal Alkotók Köre nyári ifjúsági képzőművészeti vándortáboraiban, amelyben a város, kiemelten a Verseghy Ferenc Gimnázium és a megye tehetséges diákjai vettek részt, a grafikai csoport munkáját irányította több éven át. (Magyarhertelend, Jászberény, Szolnok, Grudzaz)
  •  meghívó, plakát és kisebb kiadvány mellett a múzeum reprezentatív köteteinek borítóterve és a design az ő munkája: Hetvenéves a szolnoki Damjanich János Múzeum, Tabán (P)anno.
  • Kiemelkedő szerepe van abban, hogy a Damjanich János Múzeum múzeumpedagógia füzetei sorozat két kötete, a Tabán 24. valamint a Szolnok Kép-Tár-Mutató múzeumpedagógiai nívódíjat kapott.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre) által szervezett Felemelő század országos kiállítás-sorozatnak Tóth Lajos tervezte az arculatát.