Megszépült 190 éves iskolánk iskolaudvara

Pogány Gyula

Pogány Gyula Közzétéve:

Megszépült 190 éves iskolánk iskolaudvara

Néhány apróbb feladat van csupán már hátra és elkészül végre a felújítás. Kisebb területet kell még aszfaltozni, a vonalakat kell megrajzolni, s végre betöltheti ismét régi funkcióit az iskolaudvar. Már csak a diákok hiányoznak, hogy ismét élettel teli legyen a gimnázium!

A visszatérésre várakozva Barsi Dalma és Nyitrai Bettina, 12.c osztályos tanulóink egy rövid cikket készítettek a felújításról:

A digitális oktatás miatt eddig csak kevesen tapasztalhatták, hogy az iskola épülete és a tornaterem közötti udvar szép új díszburkolatot kapott. Pogány Gyula igazgató úrtól megtudtuk, hogy egy régóta tervezett felújítást sikerült most megvalósítani. Az udvar régi burkolata az évek során elvégzett számos javítás miatt hepehupássá és így balesetveszélyessé is vált. Ráadásul kétségtelenül sokak szépérzékét zavarhatta a kialakult „tájkép”.

Miután a gimnázium fenntartója – a Szolnoki Tankerületi Központ – a szükséges anyagi hozzájárulást biztosította, 2020 novemberében a régi terveket leporolták, és a kivitelező S-Line 2005 Kft. munkatársai hozzá is láttak a munkálatokhoz. Karácsonyra már csaknem teljesen megújult formában pompázott az udvar annak ellenére, hogy – Igazgató úr elmondása alapján – nem várt problémákkal kellett szembenézniük a szakembereknek. A régi felület eltávolítása után szembesültek ugyanis azzal, hogy az alatta húzódó csatorna és vízcsövek oly mértékben elöregedtek, hogy cseréjük elkerülhetetlenné vált. Szerencsére a kivitelezők sikeresen vették ezt az akadályt, így okkal bízhatunk abban is, hogy a korábbi, szennyvízzel kapcsolatos nemkívánatos jelenségek jó időre megszűnnek.

A korábbi, lépcsőszerű szinteltéréseket megszüntetették, az új díszburkolattal olyan egyenletes, sima felületet alakítottak ki, amelyen testnevelés órákon izgalmas röplabda-, tollas- vagy futballmérkőzések játszódhatnak majd le remélhetőleg a közeljövőben; emellett pedig az új tér alkalmas különböző iskolai rendezvények, ünnepségek lebonyolítására is.

Az élesebb szemű látogatók azt is észrevehetik, hogy a Magyar utcai kerítés mellett három-négy padnak díszburkolatos helyet is kialakítottak, mely szintén a diákok kényelmét szolgálja. Emellett, bár méretét tekintve nem bővült, egységes szerkezetű és kinézetű lett a kerékpártároló.

Igazgató úr elmondta, hogy az iskola épületében további javításokkal – festéssel, parkettacsiszolással – és három klíma berendezés felszerelésével növelik a komfortérzetünket.

Már csak be kellene járnunk az iskolába …

 

A képek a felújítás néhány mozzanatát mutatják: