fizika

Megyénk legjobb fizikusa

Bíró Sándorné Közzétéve:

Megyénk legjobb fizikusa

A minden évben meghirdetett fizikaversenyre az iskolák nevezhetik tanulóikat.

1998-ban a fizikus világ megemlékezett Szilárd Leó 100. születés- napjáról. Ezzel kapcsolatban kérte fel Marx György professzor úr a Paksi Atomerőmű Zrt-t és a paksi Energetikai Szakközépiskolát, hogy rendezzék meg az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyt. A versenyen részt vevők száma minden várakozást felülmúlt: 440 középiskolás tanuló nevezett a versenyre. A következő évektől az Eötvös Loránd Fizikai Társulat is részt vesz a verseny szervezésében. A versenyen évenként 60-90 középiskola 300‑450 tanulója méri össze tudását. 2006 óta a határon túli iskolák tanulói is részt vesznek a versenyen.

Marx György 2002-ben bekövetkezett halála után a verseny gondozását Dr. Sükösd Csaba címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technika Tanszékének tanára vette át.

A verseny színvonalát jelzi, hogy a Művelődési Minisztérium is felvette a versenyt a szakmailag támogatott versenyek közé. 2004-től a versenyeredmények alapján az iskolákat minősítő mutatók közé is bekerült. Korábban a tudományegyetemek és a Budapesti Műszaki Egyetem is felvételi mentességet, illetve kedvezményeket adott az első tíz helyezett tanulónak.

A verseny a modern fizika – elsősorban atomfizika, atommagfizika és sugárvédelem – fejezeteinek alkalmazás szintű tudását és környezetvédelmi ismereteket kér számon.

A verseny két kategóriában zajlik: az I. kategóriában a középiskolák 11-12. évfolyamainak tanulói, míg a II. kategóriában az általános és a középiskolák 7-10. osztályos tanulói nevezhetnek.

A verseny II. fordulójára (döntő) az I. forduló eredményei alapján a versenybizottság az I. kategóriából legfeljebb 20 tanulót hív be.

A II. fordulóban a tanulók elméleti, mérési és számítógépes szimulációs feladatokat oldanak meg, amelyre Pakson kerül sor.

A 2020/2021. tanévben a verseny döntője a – COVID-19 járvány miatt – március 23-án a tanulók iskolájában online formában valósult meg, a mérési feladat elhagyásával.

Az online eredményhirdetésen Dr. Sükösd Csaba ismertette a versenybizottság értékelését. Itt derült ki, hogy Máté a 4. helyezést érte el úgy, hogy az 1. helyezett mögött csak 3 ponttal maradt le.

Veres Dénes tanár úr, Máté fizika- és matematikatanára azt is elmondta, hogy Máté már nem először vett részt országos megmérettetésen. Kilencedik osztályosként a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyen III. helyezést ért el. 2019-ben a Portugáliában megrendezett komplex természettudományi diákolimpiára (EUSO) is kijutott, ahol az ezüstérmes magyar csapatban a fizika tantárgyat képviselte. Tavaly az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen fizikából a VI. helyen végzett.