Szép eredmények a kötélugró viadalon

Pinviczki Rajmond

Pinviczki Rajmond Közzétéve:

Szép eredmények a kötélugró viadalon

2021. május 22-én rendezték meg Egerben a BOSCH Mesterek tornája és Duplakötél kupa országos kötélugró viadalt. A Verseghy Ferenc Gimnázium két tanulója, Fábián Fanni (10.d) és Sokvári Melitta (9.a) is részt vett a megmérettetésen. A két lány a csapatversenyekben, Fanni az egyéni viadalon, a "nagymesterek" között is érdekelt volt. Tanulóink nagyon szép eredményeket értek el, több éremmel és helyezéssel büszkélkedhetnek.

 

Fábián Fanni eredményei:

Egyéni Nagymester összetett II. hely (kupa és ezüstérem),

- Sokvári Melittával párban, Kínai versenyszám II. hely (ezüstérem),

- Ifjúsági csapat DD4 gyorsasági II. hely (ezüstérem),

- Ifjúsági csapat DD3 gyorsasági III. hely (bronzérem),

- Ifjúsági csapat DD3 szabadon választott gyakorlat III. hely (bronzérem),

- Ifjúsági csapat Duplakötél összetett III. hely (bronzérem).

 

Sokvári Melitta eredményei:

- Fábián Fannival párban, Kínai versenyszám II. hely (ezüstérem),

- Ifjúsági csapat DD4 gyorsasági II. hely (ezüstérem),

- Ifjúsági csapat DD3 gyorsasági III. hely (bronzérem),

- Ifjúsági csapat DD3 szabadon választott gyakorlat III. hely (bronzérem),

- Ifjúsági csapat Duplakötél összetett III. hely (bronzérem).

 

Az Újvárosi DSE ifjúsági csapatának tagjai: Boronkai Csenge, Bozsik Hanna, Fábián Fanni (10.d), Fábián Fruzsina (leendő 9.b osztályos), Gyöngyi Nóra, Sokvári Melitta (9.a).

A felkészítő edző: Papp Orsolya.

 

Mióta űzitek ezt a sportot, és honnan jött az ötlet, hogy elkezditek?  

Fanni: Én 2011-ben kezdtem. Az óvodában barátnőm mutatta meg, egyből beleszerettem, és azóta folyamatosan járok edzésekre.

Melitta: Én másodikos koromban kezdtem el, az osztálytársam által mutatott szakkörön - akkor még csak heti egy órában -, ide egy évig jártam, és nagyon beleszerettem, ezért harmadikos koromban átmentem egy nagyobb egyesülethez, ahol már nagyobb óraszámban tartottak edzést.

 

Milyen gyakran jártok edzésre?

Fanni: Heti kétszer két óránk van, illetve hétvégenként is néha.

 

A karantén hogyan befolyásolta az edzéseket?

Melitta: A mostani nem igazán, az előző az jobban, akkor fél évig nem tudtunk edzésekre járni, és csak otthon volt lehetőségünk készülni. Ráadásul akkor a versenyek is elmaradtak.

Fanni: Hát, igazából az otthoni „felkészülés” az főleg erősítésből állt, a probléma, hogy sokan nem tudtunk gyakorolni, mert társasházban lakunk, de akinek volt lehetősége, az próbálta kihozni a maximumot.

 

Mennyire ütközik a sport a tanulással?

Fanni: Nekem egyáltalán nem, sőt, szerintem nagyszerű, hogy sportolok, mert így megtanultam beosztani az időmet, ami sokat segít. Megvan, hogy mikor tanulok, mikor megyek edzésre, mikor vagyok családdal, barátokkal stb.

Melitta: Ez rám is abszolút igaz, és nagyon sokszor van olyan, hogy edzés után sokkal könnyebben tudok tanulni, mert mentálisan felfrissít, illetve kipihentebb vagyok.

 

Milyen gyakran jártok versenyekre?

Fanni: Évente három vagy négy országos verseny van, illetve a megyei diákolimpia. Normális – világjárvány nélküli - menetrend alapján egyik évben vb, másik évben Eb van. Mi inkább Európa-bajnokságokra jártunk, mert a világbajnokságokat messze rendezik meg, és sajnos elég költségesek is.

 

Mikor volt a legelső versenyetek?

Fanni: 2011-ben, viszont első országos versenyen egy (vagy kettő) évvel később indultunk.

Melitta: Én először harmadikos koromban versenyeztem, az egy megyei diákolimpia volt, ebben az évben csak ezen az egy versenyen indultam, viszont negyedikes koromban már megmérettetésen is elindultam.

 

Hogyan kell elképzelni a versenyeket? Milyen elemeket csináltok?

Fanni: Reggel gyorsasági versenyszámok vannak. Ha egyéni, akkor ott van háromperces, illetve félperces. Csapatban többféle létezik, egyköteles és kétköteles. Ha lementek ezek a gyorsasági versenyek, akkor jönnek a szabadon választott gyakorlatok, ami azt jelenti, hogy mindenki egy választott zenére mutatja be a saját gyakorlatát különböző elemekkel színesítve.

Melitta: A gyorsasági az egy váltott lábú szökdelés, minél többet kell egy adott időn belül lépni. A szabadon választott gyakorlatban az a lényeg, hogy minél kreatívabb és minél nehezebb legyen.

Fanni: Csapatban is van egy kötél meg két kötél, egy kötélben páros meg formáció, a formációban négyen ugrálunk egyszerre, ott nemcsak azt nézik, hogy mennyire kreatív és nehéz, hanem hogy együtt ugrálunk, és minden egyszerre megy. Arra is pontot kapunk, ha mosolygunk, és szórakoztatjuk a nézőket.

 

Van valamilyen verseny, amire most készültök?

Fanni: Június 20-án lesz egy országos csapatbajnokság Szentesen. 10 versenyszám lesz, és mindegyiken el fogunk indulni, utána nyáron lesz a világbajnokság, de ez Melittát érinti.

Melitta: Ez egy online vb lesz, ilyen még nem fordult elő ebben a sportban, de szerintem máshol sem, ez a vírushelyzet miatt alakult így. A bajnokság alapból Kanadában lett volna, viszont most valószínűleg úgy lesz, hogy fel kell majd venni videóra, és el kell küldeni, végül a felvétel alapján fogják lepontozni a gyakorlatokat.

 

Ti ketten az ugrókötél által ismertétek meg egymást?

Igen, 2014 körül kerültünk egy egyesületbe, utána végül egy csapatban versenyeztünk, és egy suliba is járunk most már.

 

A lányokról készült videókat megtekinthetik az alábbi linkre kattintva: https://drive.google.com/drive/u/3/folders/17aEYKEn6BOOYpQeaPz2NtfrHD64aq6RD

 

Az interjút Tóth Vanda és Bukor Dzsenifer, a 10.d osztály diákjai készítették.