matematika

Verseghy-191 Matematikaverseny

Drávucz Anita Közzétéve:

Verseghy-191 Matematikaverseny

A szolnoki VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM

VERSEGHY-191

címmel
MATEMATIKA
versenyt szervez
alapításának 191. évfordulója tiszteletére.

Ebben a tanévben immár hetedszer kerül sor versenyünkre.

A verseny célja továbbra is

  • a matematika megszerettetése,
  • az iskolatársak jobb megismerése,
  • az együttes, csapatban gondolkodás megismertetése, kipróbálása,
  • közben egy kellemes délután eltöltése jó barátokkal, de csak „online”,
  • az évforduló matematikához illő megünneplése.

A verseny leírása: internetes csapatverseny. A csapatok tagjai 2021. december 10-én, pénteken délután négyórányi időt kapnak arra, hogy megoldhassanak 191 egyszerűnek, rövidnek tűnő gondolkodtató feladatot, élvezvén közben a gondolkodás örömét. (Az eddig lezajlott hat verseny során a 185-190 feladatból a legeredményesebb csapatoknak sikerült 100-nál több feladatot megoldani; a csúcs 150 körül van.)

Feltételek: Minden csapatban lennie kell a gimnázium minden évfolyamából legalább egy diáknak. Ajánlott létszám: 4-8 tanuló, de idén maximáljuk a csapat létszámát: ez 8 diák. A részvétel előtt a csapatnak az iskola honlapján ide kattintva regisztrálnia kell magát (a csapattagok neve és osztálya szükséges, és kell egy csapatkapitány).

A verseny menete: A verseny napján, 2021. december 10-én (Magyarországon) délután 14 órakor a kapott jelszó segítségével (egyszerre több eszközön is) meg lehet nyitni azt az internetes felületet, ahonnan egyrészt olvasható a feladatok szövege, másrészt beírható a megoldás. Minden feladatnak csak a végeredményét kell beírni, indoklás sehol sem kell. Minden feladatot úgy készítettünk, hogy a válasz egyetlen pozitív egész szám legyen.

Javasoljuk, hogy a csapatok online tartsák a kapcsolatot, és ne gyűljenek össze a valóságban egy helyen. A feladatok száma elég nagy ahhoz, hogy célszerűen osszák szét a feladatokat egymás között, a jó csapatkapitány többek között ennek megszervezésében is segít a csapatának.

A verseny díjazása: az első három helyezett csapatnak egy-egy torta, melynek mérete és a helyezés sorszáma között szigorúan monoton csökkenő kapcsolat áll fenn.

A versenyhez jó szórakozást, az esetleges tortához jó étvágyat kívánnak a verseny szervezői!