matematika

Matek nap

Bíró Sándorné Közzétéve:

Matek nap

Iskolánkban hagyomány a minden évben megrendezésre kerülő matek nap. Ebben a tanévben december 10-én került rá sor, iskolánk könyvtárában. Ez a nap a matematika speciális tagozat diákjait érintette. Először a 9 és 10, majd a 11, 12. évfolyam tanulói hallgathattak meg csodálatos előadásokat, gondolkodhattak sokszor nem is olyan egyszerű feladatokról.

Az első előadást az igen jó humorral megáldott, Peták Kálmán Tanár Úr tartotta. Iskolánk volt matematika tanára, aki többek között Száz János és az Igazgató Úr osztályfőnöke volt. Egy igen interaktív előadás tartott, sok gondolkodtató feladattal. Volt szó arról, hogy a 1!+2!+3!+…+100! prímszám-e, végül bebizonyítottuk, hogy nem, hiszen osztható 3-mal. Megtanultuk, hogyan számolható ki, hogy 127! hány nullára végződik, és azt, hogyan tudjuk megmondani, milyen számra végződik a 2101. Elképesztő tényeket is hallottunk, például, hogy ha sikerülne egy nagyon vékony selyempapírt félbehajtani 50-szer, akkor az nagyobb lenne, mint a Föld-Hold távolság. Ezen kívül szó esett még a megszámlálható végtelenekről, arról, hogy végtelen elemnél nem mindig érvényes az asszociativitás. Az előadás végén még pár sakktáblával kapcsolatos furfangos feladatot is megoldottunk.
A második előadást Száz János két kiváló tanítványa és iskolánk volt matek speces diákjai tartották, Kata és Péter. A káosz-elméletről, determinisztikus modellekről, de a pillangó hatásról, a meteorológia pontosságáról és a SEIR-modellről is esett szó. Ennél az előadásnál is érdekes tényeket tudtunk meg. A tőzsde még a káosz-elméletnél is bonyolultabb, nem lehet előre jelezni. Illetve, hogy a Koch-görbéről, melynek területe véges, de a kerülete végtelen. Ezt követte Száz János előadása, aki a Budapesti Értéktőzsde volt vezetője és jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. Árfolyamokról és logaritmusaikról szólt az előadás. Megtudtuk, hogy a „bizonytalanság is bizonytalan a tőzsdén” és, azt, mennyit nyerhetünk. Nagyon érdekes volt, ahogy megismerhettük a tőzsde változásait, és működését. Az előadást követően kaptunk egy rövid bemutatót a Corvinus Egyetem gazdaság és pénzügyi matematika szakáról is.

Az előadások kifogástalanok voltak, rengeteg új ismeretet szereztünk, akár olyan dolgokról is, amelyeknek a létezéséről nem is tudtunk. Nagyon jó volt látni, hogy a két diák milyen jól helytáll az egyetemen, és látszott, tényleg szeretik. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a napon, nagyon inspiráló volt, és akkor az újonnan szerzett tudás öröméről nem is beszéltem. A nap, hűen nevéhez, a Verseghy-191 Matematika versennyel végződött.

A versenyen minden évben annyi feladat van kitűzve, ahány éves az iskola, azaz idén 191 feladattal kellett megbirkózniuk a maximum nyolcfős csapatoknak. A rendelkezésre álló négy óra alatt a lehető legtöbb helyes végeredményt kell a csapatoknak egy online felületen rögzíteni. Idén a legmagasabb pontszám 145 lett, azaz a 191 feladatból 145-öt sikerült helyesen megoldania a győztes csapatnak.

A nyertesek:

 

         I.    Deák Gergely

               Sipeki Márton

               Radócz István

               Szpisják Zsófia

               Tornyi Bálint

               Karácsony Gergő

               Viczán Péter

               Radócz Tamás

 

        II.    Emel Gyöngyi

               Emel Katinka

               Földi Gábor

               Borbíró Dániel

               Györe Sándor

               László Tamás

               Jenei Zalán

               Debreczeni Dániel

 

       III.    Kiszely Benedek

               Busa Dominik

               Bischof Zsolt

               Kelemen Huba

               Benedek Balázs

               Molnár Botond

               Czifra Botond

               Lapu Kadosa