Erasmus+angolkülföld

Tavaszi Erasmus+ utazások

Boros Ildikó

Boros Ildikó Közzétéve:

Tavaszi Erasmus+ utazások

Tavasszal folytatódott az Erasmus+ Small Green Steps, „Apró Zöld Lépések” projektünk, és 10. valamint 11. évfolyamos diákok és kísérőtanáraik utazhattak Portugáliába és Törökországba. Élménybeszámoló a diákok tollából.

 

Portugália

 

2022. március végén az ERASMUS+ pályázat Small Green Steps programjában 3 kísérőtanárral és 3 iskolatársammal eljuthattam Amora-Seixal városába, Portugáliába. Ezzel egy olyan lehetőséget kaptam, amiről igazából nem írni kell, hanem átélni azt.

 

A hajnali órákban keltünk útra, majd a párizsi átszállást követően rövidesen megérkeztünk a portugál fővárosba, Lisszabonba. Itt találkoztunk először vendéglátóinkkal, akikben barátságos, nyitott, nyugodt és rendkívül pozitív szemléletű embereket ismerhettünk meg. Az ott töltött néhány nap alatt nemcsak a környék látványosságait és a főváros nevezetességeit csodálhattuk meg, de bepillantást nyerhettünk a helyiek mindennapjaiba, szokásaiba és a portugál látásmódba, életszemléletbe is. Elképesztő volt látni, hogy mennyi mindent lehet másképp, mással, máskor csinálni. Mindössze egy hetet töltöttünk együtt a program többi résztvevőjével, mégis úgy gondolom, igen közel kerültünk egymáshoz, és szoros barátságok szövődtek.

 

A program fő célja és témája a fenntarthatóság, a környezetvédelem, és az, hogy megmutassa mindannyiunknak, átlagemberként is mennyi mindent tehetünk egy zöldebb jövőért. Ehhez híven mi is tettünk néhány apró zöld lépést, így például szemetet szedtünk a tengerparton, melyből utána szobrot gyártottunk, ezzel nemcsak megtisztítva a környéket, de valami újat is alkotva.

 

A portugál partneriskola egy nagyon inkluzív intézmény, amely lehetőséget nyújt siket és nagyothalló diákoknak is a tanulásra. Így az iskolában mi is kaptunk egy kis ízelítőt jelnyelvből, valamint – mivel szállásadóink is hallássérültek voltak – a mindennapi élet ebből adódó nehézségeit és azok leküzdését testközelből láthattuk. A család optimizmusa és a problémák ellenére is töretlen életkedve hamar átragadt ránk, és megmutatta, hogy minden nehezítő körülmény ellenére, hogyan lehet boldog, teljes életet élni.

 

Szeretnék köszönetet mondani vendéglátóinknak, tanárainknak és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ebben az életre szóló élményben legyen részünk.

Pallagi Anna, 10.c

 

 

Törökország

 

2022. május 22-én iskolánk öt diákja és három tanára Törökországba, azon belül is a Fekete-tenger partján fekvő Samsun kikötő városába utazott az Erasmus-szal. Repülőutunk Samsunba, Isztambulon keresztül vezetett, és bár hosszúnak, és fárasztónak bizonyult, a megérkezés utáni szívélyes fogadtatás gyorsan feledtette velünk ezt az apró kellemetlenséget.

A programok mind az iskolában, mind a kirándulások során szórakoztatóak, sokszínűek és élménygazdagok voltak. Többek között megcsodálhattuk Sinop vízeséseit, Kizilmark madárrezevátumának különlegességét, a belvárost és a színes bazárokat, és még egy közös tengerparti kerékpártúrán is részt vehettünk a naplementében.

Közben „apró zöld lépéseket” tettünk környezetünk megóvása és a klímaváltozás lelassítása érdekében. Utunk során facsemeték ültetésével, komposztálással, ötleteléssel, csoportmunkákkal, hulladékmentes iskola látogatásával és számos más egyéb programmal igyekeztünk hozzájárulni Földünk gyógyulásához.

A sok tanulás, kirándulás, és munka mellett, még valamivel gazdagodva tértünk haza. Az emberek, a kultúra, a szeretet, a fogadtatás, az elfogadás, a kommunikáció, és a kapcsolatok különböző nemzetű, korú és vallású emberekkel felejthetetlen tapasztalatot és élményt nyújtottak mindnyájunknak. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk, és a magyarországi programok során szeretnénk majd mindezt viszonozni vendéglátóinknak.

Subicz Lara, 10.c

Folytatás szeptemberben, Magyarországon!