beiskolázás

Magyarország 40. középiskolája a Verseghy!

Pogány Gyula

Pogány Gyula Közzétéve:

Magyarország 40. középiskolája a Verseghy!

2023. decemberében megjelent a Heti Világgazdaság különszáma, amelyben a legjobb magyarországi középiskolák rangsorát mutatják be. Nyilvánosságra az első 100 hazai gimnázium rangsorát hozták, a 2022-es eredmények alapján a Verseghy Ferenc Gimnázium a 40. helyen áll. A rangsor objektív mutatók összegzésével készül. Megnézik, hogy az intézmények milyen eredményeket értek el az előző évi érettségin magyarból, matematikából, történelemből és idegennyelvből, nagyobb súllyal veszik figyelembe az emelt szintű vizsgákat. Fontos mutatók az országos kompetencia-mérésen szövegértés és matematika kompetenciából elért eredmények is. Ezek mellett az intézmény felsőfokú tanulmányokra felkészítő munkájának eredményességét is vizsgálják. Az összesített eredmények rangsora mellett közlik az egyes mutatókra vonatkozó rangsorokat is.

A Verseghy az egyes részrangsorokban az alábbi helyezést érte el:

Matematika kompetencia terület 31.
Szövegértés kompetencia terület: 62.
Magyar nyelv és irodalom érettségi: 3.
Matematika érettségi: 69.
Történelem érettségi: 12.
Idegen nyelvi érettségi: 179.
Emelt szintű vizsgák aránya: 47.

A 100-as listában a vidéki gimnáziumok rangsorában a Verseghy Ferenc Gimnázium 18., a kizárólag 4 évfolyamos képzést folytató iskolák között pedig 5-ek vagyunk. Jász–Nagykun–Szolnok megyében pedig miénk az 1. hely.
Ez már a HVG 11. rangsora, az elmúlt évek mindegyikében a Verseghy a legjobb 50 iskola között végzett, helyezéseink átlaga 33.
Ezek az eredmények megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk, abban, hogy a Verseghyben kiegyensúlyozott, magas szintű oktató-nevelő munka folyik.

A rangsorba bekerült gimnáziumok képzéseiről, tagozatairól és az itt folyó oktató munkáról is részletes beszámolót közöl a lap.

HVG középiskolai rangsor